Východní Čechy se dočkaly digitálního rozhlasu

3. září 2012

Obyvatelé východních Čech mohou začít nakupovat digitální rádia. Od začátku září vysílá z Černé hory signál digitálního rozhlasu (DAB).

Dosah signálu je až 160 km, teoreticky ho tedy naladí také posluchači v části Libereckého kraje a ve středních Čechách. Z velkých měst jsou pokryty třeba Hradec Králové, Mladá Boleslav a Jičín. Celkově už může digitální vysílání rozhlasu poslouchat až 36 % obyvatel republiky.

Výkon krkonošského vysílače Černá hora je 4 kW. Šíří stanice Českého rozhlasu (Leonardo, Wave, Česko, D-dur, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo Region Středočeský kraj), rádio Proglas a komerční Gama Radio. České programy doplňuje nabídka zahraničních kanálů v italštině: Radio Vaticana, hitová komerční stanice RTL 102.5 a hudební programy RTL Classic, RTL Groove a RTL Italian Style.

Podle provozovatele digitálního vysílání, firmy Teleko, brzy přibudou i další stanice.

Řádné digitální rozhlasové vysílání začalo v České republice 1. dubna 2011. Signál je dostupný v těchto městech a jejich okolí: Praha, Příbram, Brno, dále ve velké části severní Moravy, v Královohradeckém kraji a částečně v krajích Středočeském a Libereckém.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio