Aktuální stav digitalizace rozhlasového vysílání

23. červenec 2015

Čistý zvuk bez šumu, více stanic a doplňující textové informace, tak vypadá budoucnost rozhlasového vysílání. Hlavní způsob, jak toho dosáhnout je stejný, jako v případě televize, přechod na digitální signál.

Ovšem, zatímco digitální obraz si už naladíme na celém našem území, s rádiem to tak jednoduché není. Jak říká Roman Kropáček ze společnosti RTI, poskytovatele rozhlasového a televizního vysílání, pokrytí ještě není stoprocentní.

„V současné době je pokryto asi 57 procent území České republiky. Jedná se tedy převážně tedy o venkovní pokrytí. U vnitřku budovy, v bytě a tak dále se bavíme zhruba o 30 procentech pokrytí dobrým příjmem. Celkově je v provozu 15 vysílačů, kde vysílá asi 26 rozhlasových stanic.

Území, které je pokryto, to jsou města Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a z větší části je to Karlovarský, Jihočeský, Liberecký, Královehradecký kraj a dobře je pokryta i severní Morava.“

Důvodů proč je zatím pokrytí takto omezené, je podle Tomáše Řapka ze společnosti Teleko, další z majoritních poskytovatelů vysílání na našem území, hned několik.

„Je potřeba říci, že ten přechod na rozhlasové digitální vysílání není vynucený, jako byl u televize. Kdy vlastně ty pásma se uvolňovali jiným službám. Tady je to v podstatě dobrovolný přechod. Ještě stále nemáme dokonale pokryté vnitřní prostory, přízemí ani případně sklepní prostory.

Čili ono potom musí mnohonásobně více stoupnout intenzita elektromagnetického pole, aby se pokryli i tyto prostory. Problém je i s nákupními centry, administrativními budovami, tam kde jsou pokovená skla. Zvláště v hustě osídlených městech se musí proto použít více vysílačů.“

V porovnání s ostatními evropskými zeměmi je aktuální úroveň digitalizace rozhlasu v České republice velmi dobrá. Například ve Francii se první standardní vysílání spustilo loni, v Rakousku teprve letos a na Slovensku se zatím s digitalizací ani nezačalo.

Mezi vyspělejší státy na tomto poli potom naopak patří Německo, Británie či Polsko. Úplnou výjimkou je pak Norsko, které plánuje jako první vypnout analogový signál, a to už v roce 2017. Nejen díky tomu mohou čerpat čeští poskytovatelé zkušeností také ze zahraničí.

„Jsme více než deset let členy mezinárodního DMB fóra, což je Digital Multimedia Broadcasting. To je sdružení všech účastníků na procesu digitalizace rozhlasu v Evropě i ve světě. Je to pro nás studnice zkušeností, protože samozřejmě v okolních státech se potýkají s úplně stejnými problémy jako tady. Vyměňujeme si zkušenosti nejenom organizačního charakteru, jako jakým způsobem propagovat digitální rozhlas, ale sdílíme i technologické informace.“

Aktuálně je digitální vysílání šířeno ve formátu DAB+, který poskytuje vyšší kvalitu signálu a lepší datový tok. Je možné ho naladit v pásmech L-Band a Band III pomocí přijímačů s digitálním tunerem.

autor: Jáchym Hrubý
Spustit audio