Audioportál mujRozhlas odstartuje začátkem prosince, má být v HbbTV i nabídkách operátorů

30. září 2019

Ambiciózními plány v on-line prostředí reaguje Český rozhlas na rostoucí popularitu konzumace obsahu mimo klasické vysílání. Mezi nejpopulárnější podcastové pořady veřejnoprávního média patří Vinohradská 12, Host Lucie Výborné nebo Buchty.

Velké plány s audioportálem můjROZHLAS má Český rozhlas. Vyplynulo to z dnešní prezentace Jiřího Maliny, ředitele Nových médií veřejnoprávní instituce, na historicky první Podcast Session, která se konala v prostorách Kasárny Karlín. Malina přítomným oznámil, že můjROZHLAS odstartuje začátkem prosince a Český rozhlas do něj bude exportovat veškerý audio obsah. „Chceme mít nástroj, kde budeme nabízet pouze audio a nebudeme zde nabízet nic jiného,“ konstatoval Malina.

Český rozhlas nechce nabízet novou službu pouze v on-line prostředí a mobilních aplikacích. Do budoucna se má její obsah dostat také do hybridního vysílání HbbTV (červené tlačítko), případně k operátorům placených služeb, zejména IPTV. „Chceme prorůstat například i do palubních systémů automobilů. Plánujeme nadále růst a posluchačům bychom rádi každý měsíc zpřístupňovali nové funkce,“ konstatoval ředitel Nových médií Českého rozhlasu. můjROZHLAS nabídne zejména tok živého vysílání a on-demand obsah.

Nový audioportál Českého rozhlasu nabídne i personalizaci, díky které bude možné obsah sdílet a vracet se k němu. Jiří Malina se vyjádřil také k takzvaným třetím stranám, tedy službám, kterým Český rozhlas svůj obsah nabízí. „Se spuštěním portálu můjROZHLAS je nebudeme omezovat, ale neříkám, že to tak bude natrvalo. Pokud budeme politiku měnit, budeme ji měnit pro všechny. Pro všechny chceme mít nastavené stejné podmínky,“ dodal Malina. Důvodem, proč se do nové služby rozhlas pouští, je enormní nárůst on-line poslechu.

„V srpnu jsme překročily dva miliony poslechů za měsíc. Získáváme nové publikum a nové posluchače. Neubíráme posluchače klasickému rádiu. Je to pro nás tedy velmi přínosná věc,“ oznámil na Podcast Session Adam Javůrek, specialista na podcasty v Nových médiích. Mezi nejoblíbenější podcasty Českého rozhlasu patří Vinohradská 12, Host Lucie Výborné a Buchty vysílané na Radiu Wave. Vinohradská 12 překročila například v měsíci srpnu 200 tisíc stažení. Stále více lidí poslouchá a sleduje pořady také na YouTube. Extrémně populární je v tomto směru zejména právě Host Lucie Výborné.

Podle Jiřího Maliny je on-demand poslech jediným růstovým nástrojem poslechovosti. „Audio na internetu chceme velmi podporovat. Chceme, aby se zájem o toto prostředí zvyšoval. Proto jsme ochotni spolupracovat i s komerčními rádii,“ upozornil Malina. Iva Jonášová, která je šéfredaktorkou Radia Wave Malinova slova podpořila. „V klasickém prostředí už asi nemůžeme příliš růst, proto posluchačům nabízíme okolo třiceti pořadů/podcastů. Mojí největší výzvou coby šéfredaktorkou Radia Wave bylo právě to, abychom donutili posluchače chodit na náš web a poslouchat pořady on-line.“

autor: lukpo
Spustit audio

Související