Bavorská veřejnoprávní televize upřesnila detaily ohledně startu DVB-T2 z vysílače Hoher Bogen

27. únor 2019

Diváci budou mít v bezplatném příjmu zajištěných sedmnáct programů ve Full HD rozlišení. K dispozici budou i doplňkové služby ve formě hybridního vysílání HbbTV.

Bavorská veřejnoprávní televize dnes zveřejnila detaily ohledně plánovaného spuštění DVB-T2 z vysílače Hoher Bogen, jehož signál zasáhne také území Čech – očekáván je zejména v Plzeňském kraji. Ve Full HD kvalitě budou moci diváci naladit celkem sedmnáct programů, a to v rozlišení 1080p50. Vypnutí DVB-T vysílače Hoher Bogen 13. března je naplánováno na šestou hodinu ranní, zapnutí DVB-T2 pak nejpozději na právé poledne. Pro české diváky v dosahu této kóty tak půjde bez pochyby o velmi významnou událost.

Postup Němců je ukázkovým příkladem toho, jak lze přejít na DVB-T2. Naši západní sousedé tento krok realizují střihem, což znamená, že nejprve se vypne dosavadní vysílání a za několik hodin je následně aktivována nová technologie. Žádné přechodové sítě, které se staly symbolem překlopení z DVB-T na DVB-T2 v Česku Německo nezná. Kromě klasických lineárních programů budou moci diváci využívat i doplňkové služby dostupné skrze technologii HbbTV, nutností však bude připojení přijímače k internetu. 

Přehled multiplexů dostupných z vysílače Hoher Bogen:

ARD mux (kanál 28)       ZDF mux (kanál 46)        BR mux (kanál 21)

Das Erste HD                 ZDF HD                          BR Süd/Nord HD (*)

arte HD                          zdf-neo HD                     SWR HD

Phoenix HD                   Ki.Ka HD                         hr HD

One HD                         3sat HD                          MDR HD

tagesschau 24 HD         zdf info HD                     ARD-alpha HD

NDR HD                        rbb HD

autor: lukpo
Spustit audio

Související