Bavorský regulátor byl k DAB+ štědrý, odstartuje nová stanice Oldie Radio Niederbayern

22. květen 2018

Na stejném zasedání rozhodla mediální autorita také o novém digitálním multiplexu pro region Allgäu. Terestrická síť má odstartovat koncem letošního roku.

Majitelé digitálních rádií, kteří se nacházejí v dosahu bavorských DAB+ vysílačů, se mohou v následujících měsících těšit na opravdu bohatou programovou nabídku, jenž se objeví v tamních multiplexech. Tamní regulátor BLM na svém posledním zasedání mimo jiné rozhodl i o udělení licence zcela novému programu Oldie Radio Niederbayern, která se stane součástí DAB+ multiplexu fungujícího na kanálu 7D. Dokument má dobu platnosti deset let.

Pro oblast Oberfalz (Horní Falc) získala licenci regionální verze Radia Charivari pro Regensburg. Do budoucna má být k dispozici posluchačům až pět samostatných mutací programu. Kromě Regensburgu má jít konkrétně o verze Cham, Kelheim, Neumarkt i.d. Oberpfalz a Schwandorf. Regionální odpojování tak bude bez problémů zajištěné jak v pásmu VKV, tak i DAB+. Licence pro Regensburg byla udělena prozatím se zkušebním obdobím do konce roku 2021, následně bude tato fáze vyhodnocena a stanoven další postup.

Na stejném zasedání bavorského regulátora BLM bylo také rozhodnuto o prvních zájemcích pro regionální multiplex Allgäu. Z kabelové distribuce se do DAB+ rozšíří program Central FM, který dál doplní Hitradio RT1 Südschwaben, RSA – Radio Session Allgäu (RSA Radio), RSA – der Allgäusender mit Ostallgäufenster, RSA – das Bodensee-Fenster a Radio Galaxy Kempten. Do budoucna je vyhrazena volná datová kapacita také pro tematické kanály RSA 2 Heimatmelodie, RSA 3 Holiday a AllgäuHit. DAB+ multiplex Allgäu má fungovat na kanálu 8B a kromě vysílače Grünten má fungovat i v oblasti Memmingen. Digitální síť má odstartovat letos v listopadu.

autor: lukpo
Spustit audio