Blízko českých hranic odstartovaly německé DAB+ vysílače Görlitz a Zittau

3. únor 2021

Multiplex MDR Sachsen v současné době pokrývá 89 procent populace uvnitř budov a mobilní příjem je zajištěn ještě o 10 procent lépe. Nové vysílače zlepší pokrytí touto sítí i v některých oblastech na našem území.

Německý veřejnoprávní rozhlas MDR spustil digitální vysílání DAB+ ze dvou nových vysílačů. Od dnešního dne jsou v provozu kóty Görlitz/Fichtenhöhe a Zittau, oba mají ve vertikální polarizaci výkon 2 kW a fungují tradičně na kanálu 9A. Veřejnoprávní rozhlas MDR uvedl nové vysílače do provozu i přesto, že v dalších měsících z důvodu nutných úspor s rozšiřováním technologie nepočítá. Díky dvěma novým kótám se zlepšuje v Sasku a také na části českého území pokrytí multiplexu MDR Sachsen.

Sasko je pokryto signálem digitálního rádia DAB+ téměř dokonale. Mobilní příjem multiplexu MDR Sachsen je zajištěn pro 99 procent populace, takzvaný indoor (uvnitř budov) má aktuálně hodnotu o deset procent menší. Niels Schulze, vedoucí distribuce programů MDR, konstatoval, že v budoucnu bude v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku zapotřebí řešit pouze drobné, individuální nedostatky v pokrytí signálem DAB+. Minimálně jeden digitální přijímač už má v Německu téměř 18 milionů obyvatel.

autor: lukpo
Spustit audio

Související