Britský Suffolk se dočkal nového lokálního DAB multiplexu, nabízí i stanice v monu

4. listopad 2016

Vzhledem k tomu, že penetrace DAB+ přijímači ještě není ve Velké Británii tak vysoká, rozhodl se provozovatel všechny kanály nabídnout prozatím s původním kódováním DAB.

V britské Suffolku začala fungovat nová lokální DAB síť, která v současné době obsahuje šest stanice. Operátorem digitálního rozhlasového multiplexu je společnost MuxCo Suffolk. Zájemci o nové stanice musí nastavit v dosahu signálu na svých přijímačích automatické vyhledávání, případně zadat manuálně kanál 10C. Právě na něm multiplex pro Suffolk vysílá. Na spuštění DAB multiplexu, respektive jeho testů, upozornil portál Wohnort.

V multiplexu jsou šířeny v tuto chvíli stanice BBC Suffolk, Chris Country, Fun Kids, Heart Suffolk, Smooth a Suffolk First. Vzhledem k tomu, že penetrace DAB+ přijímači ještě není ve Velké Británii tak vysoká, rozhodl se provozovatel všechny kanály nabídnout prozatím s původním kódováním DAB. Nejvyšší zvukovou kvalitu si pro sebe při 128 kbps vyhradila BBC Suffolk; o něco méně, 112 kbps, nabízí Heart Suffolk a Smooth. Zbývající tři programy jsou šířeny s datovým tokem pouze 80 kbps, a dokonce v mono režimu.

autor: lukpo
Spustit audio