Britský veřejnoprávní rozhlas BBC vnímá důležitou roli digitálního rádia DRM

20. březen 2018

Nové služby, které může instituce díky DRM v rámci středních vln nabídnout, jsou například vícejazyčný servis a lepší zvuková kvalita.

Britský veřejnoprávní rozhlas BBC vnímá digitální rozhlasové vysílání DRM jako důležitou součást distribuce svého signálu. Jde o jedinou platformu, která mu umožní v dobré zvukové kvalitě šířit jeho program na významnou plochu po celém světě, a to včetně případných doplňkových služeb. BBC je jako jeden z lídrů nezávislé publicistiky na světové úrovni v tomto směru pochopitelně v jiné situaci, než Český rozhlas, který cílí na území jediného státu.

Dosah BBC World Service na všech platformách činí týdně 269 milionů lidí. BBC oznámila nedávno významnou expanzi, která je největší od 40. let 20. století. Zaměřila se konkrétně na oblasti, v nichž se mluví v Česku neznámými jazyky, jako jsou Afaan Oromo, Amharic, Gujarati, Igbo, korejština, Marathi, Pidgin, Punjabi, srbština, Telugu, Tigrinya, a Yoruba. Svou působnost posílila BBC v Rusku, Africe i v arabském regionu. V minulosti se britský veřejnoprávní rozhlas soustředil zejména na angličtinu a vysílání prostřednictvím krátkých vln.

Nové služby, které může BBC díky DRM v rámci středních vln nabídnout, jsou například vícejazyčný servis a již zmiňovaná lepší zvuková kvalita. Na straně provozovatele jde o nižší spotřebu energie a tím pádem i provozní náklady. Na rozdíl od analogového vysílání může BBC díky DRM provozovat rozhlasové vysílání na jediné frekvenci, kterou na rozsáhlém území zopakuje případně prostřednictvím dalších stanovišť. Efektněji je tak využíváno i kmitočtové spektrum. Vysílání v pásmu středních vln bývá v analogové éře doprovázeno rušením a zkreslením, tyto problémy u digitálu odpadají.

Zdroj: drm.org

autor: lukpo
Spustit audio