Čechy zasáhly před koncem roku 2019 opět mimořádné příjmové podmínky, skvělé úlovky přinesl i DAB+

30. prosinec 2019

Švýcarsko nebo sever Polska, to byla realita uplynulých hodin ve III. pásmu. Díky nedávnému vypnutí DVB-T multiplexu České televize v Příbrami byl zachycen i nový DVB-T2 vysílač z Bavorska, který již šíří signál digitálního rádia i VKV.

Zájemci o dálkový příjem signálů si nemohli přát lepší konec letošního roku. Splnila se předpověď, kterou sliboval známý portál DX Info Center, a zejména do Čech dorazily opravdu velmi vzdálené signály. Nechyběly mezi nimi ani rozhlasové multiplexy ze Švýcarska nebo severu Německa a Polska, jako je například Gdaňsk nebo Štětín. Zvýšenou intenzitu zaznamenala redakce portálu Digitální rádio i ve svém boxu „Diskutujte s námi“, kde čtenáři zmiňovali mimo jiné DAB+ z Berlína nebo méně časté bavorské sítě.

Nejlepším úlovkem se stalo bez pochyby Dánsko se svým veřejnoprávním multiplexem na kanálu 11C, které chodilo od nedělního poledne do přibližně půl čtvrté odpolední. O jeho příjmu se zmiňuje čtenář s přezdívkou Jarda 2. „Chvílemi to šlo v maximech velmi silně, jistě by to bylo přijímatelné i na prut," uvedl náš čtenář a doplnil: "Dnes (v neděli, pozn. red.) byly příznivé podmínky od západu až po sever. Některé bavorské stanice, které vůbec nepřijímám, chodily skoro jako místní." 

Na pražském Jižním Městě se například v neděli 29. prosince podařilo historicky poprvé zachytit rozhlasový multiplex DAB+ Austria na kanálu 5B z vysílače Salzburg – Gaisberg. Jeho příjmu přitom běžně brání nově spuštěná kóta Klatovy – Doubrava operátora RTI cz. Dlouholetý spolupracovník Pavel Bárta informoval o zachycení DVB-T2 multiplexu BR2 HD z vysílače Dillberg s výkonem 50 kW ve vertikální polarizaci. Příjem bavorské sítě byl realizován na Benešovsku po vypnutí DVB-T vysílače České televize v Příbrami, kanál 29.

autor: lukpo
Spustit audio

Související