Čekají nás s koncem roku mimořádné podmínky? Očekávají je předpovědní mapy

28. prosinec 2016

Není vyloučeno, že v pátek by se do České republiky mohly dostat i signály z Francie. Na své si ale přijdou zájemci zejména o příjem z Německa, Polska a Slovenska.

Takzvané Hepburnovy mapy, které jsou jedním z nejrespektovanějších nástrojů pro lovce vzdálených signálů, předpovídají na konec letošního roku mimořádné příjmové podmínky. Trvat by měly konkrétně od 29. do 31. prosince. Z map lze vyčíst, že podmínky se mají postupně zlepšovat a maxima dosáhnou v pátek okolo poledne, což ukazuje zelená stopa táhnoucí se přes celé naše území. Na západ od nás by měl být dálkový příjem ještě lepší. Návod pro čtení map je zde.

Není vyloučeno, že v pátek by se do České republiky mohly dostat i signály z Francie. Na své si ale přijdou zájemci zejména o příjem z Německa, Polska a Slovenska. Jižní směry budou tentokrát mimo náš záběr. Barevná stopa se táhne pouze do poloviny Rakouska, čili maximálně lze očekávat příjem z Linzu, Salzburgu, případně Vídně. Na zvýšenou pozornost výskytu zahraničních multiplexů DAB a stanic v pásmu VKV/FM bychom tedy chtěli upozornit právě naše čtenáře – majitele digitálních rádií a sestav pro dálkový příjem. Změna počasí přichází právě v tuto chvíli, kdy se po silných dešťových přeháňkách ochladí a teploty se budou držet pod nulou, maximálně okolo bodu mrazu.

autor: lukpo
Spustit audio