Česká televize spustila DVB-T2 z vysílače Chomutov – Jedlová hora

27. duben 2018

Přidanou hodnotou přechodové sítě je šíření všech programů ve vysokém rozlišení včetně doplňkových služeb, jakými jsou prostorový zvuk nebo technologie HbbTV.

Česká televize šíří od dnešního dopoledne signál technologie DVB-T2 také ze severočeského vysílače Chomutov – Jedlová hora (viz mapa pokrytí). Portálu Digitální rádio informaci potvrdili zástupci Českých Radiokomunikací, operátora, který chod multiplexu pro veřejnoprávní médium technicky zajišťuje. Termín spuštění 10. května, který je uveden na webu České televize, znamená nejzazší moment, do kterého mělo být vysílání spuštěno.

DVB-T2 multiplex České televize obsahuje všechny kanály České televize ve vysoké obrazové kvalitě, rozlišení 1080p50. Terestrická platforma je vůbec první, která toto vysílání technicky nabízí. Signál multiplexu je možné naladit na kanálu 50 s výkonem 31,6 kW, do budoucna dojde k jeho přeladění na finální kanál 33. V současné době tak už České televize zbývají pro přechodový DVB-T2 multiplex spustit pouze dva vysílače ze základní sítě. Jako první půjde s největší pravděpodobností o zlínskou Tlustou horu, jako poslední pak východočeská Černá hora. Nejzazším termínem spuštění je 10. květen.

autor: lukpo
Spustit audio