Česká televize vylepšila svůj on-line přehrávač, iVysílání nově využívá HTML5

15. únor 2017

Původní flashový přehrávač je stále používán u kombinací prohlížečů a operačních systémů, které nemají dostatečnou podporu HTML5.

Česká televize nasadila v rámci svého on-line videoarchivu iVysílání přehrávač HTML5, doposud přitom používala formát Flash. Webu Digitální rádio to potvrdil Pavel Souček, vedoucí podpory systémů Nových médií na Kavčích horách. Jak Souček pro naši redakci uvedl, v rámci tohoto přehrávače jsou lépe viditelné funkce, které byly dostupné již dříve, například skryté titulky, zvukový popis nebo timeshift.

Původní flashový přehrávač je stále používán u kombinací prohlížečů a operačních systémů, které nemají dostatečnou podporu HTML5 (například Internet Explorer na operačním systému Windows 7). Již koncem loňského roku, konkrétně v prosinci, navíc Česká televize nasadila v iVysílání obrazovou kvalitu 1080p. Poprvé se s ní mohli diváci setkat u vánočních pohádek. „Nyní tuto kvalitu nasazujeme u premiérových pořadů. U starších ji zpřístupňujeme, pokud je dostupná na původním nosiči,“ doplnil Pavel Souček. Od prosince je tato kvalita dostupná i pro přijímače s podporou standardu HbbTV připojené k internetu.

autor: lukpo
Spustit audio