České Radiokomunikace dokončily výstavbu přechodové DVB-T2 sítě, spustily Kleť a Mařský vrch

20. listopad 2018

V multiplexu naladí majitelé DVB-T2 přijímačů s kódováním H.265/HEVC privátní stanice Nova, Prima, Barrandov, Óčko a další.

České Radiokomunikace dnes zahájily vysílání přechodové sítě DVB-T2 z vysílačů Kleť a Mařský vrch na kanálu 27. Současně posilují signál zprovozněním dalších dokrývačů – Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou. Zmizí tím poslední větší bílé místo na mapě pokrytí přechodového multiplexu DVB-T2. Spuštěním těchto dvou vysílačů operátor dokončily výstavbu základní přechodové DVB-T2 sítě, která pokrývá 99.6% všech domácností v České republice.

Téměř všechny české domácnosti mohou prostřednictvím DVB-T2 multiplexů vedle pěti programů České televize ve vysokém rozlišení (HDTV) sledovat také osmnáct programů soukromých televizních stanic, mezi nimiž nechybí Nova, Prima, TV Barrandov, Šlágr TV nebo Óčko. „Pozemní digitální televizní vysílání je nejvyužívanější platformou příjmu televize v České republice, ale i v Evropě. Jenom u nás ho využívá téměř 60 % diváků. Pro diváky je to jediný způsob, jak mohou televizi přijímat bezplatně,“ upozornil Martin Gebauer, generální ředitel ČRa.

Řada televizních stanic využívá jako součást svého vysílání i přístup do televizních archivů, videa na vyžádní a mnoho dalších interaktivních služeb. Divák však tuto funkcionalitu musí mít aktivní na svém televizoru nebo set-top boxu díky technologii HbbTV. Přijímač musí být zároveň připojený k internetu. Kromě budování hlavních vysílačů pracoval operátor také na výstavbě takzvané sekundární sítě, tedy dokrývačích. Posledními spuštěnými jsou Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou. Jejich výstavba by měla být ukončena se závěrem tohoto roku.

Současné DVB-T vysílání se začne vypínat za rok – v listopadu 2019 – a poslední DVB-T vysílače budou vypnuty v červnu 2020. Během celého tohoto období budou v provozu přechodové nebo už finální DVB-T2 sítě, takže diváci budou mít zajištěn nepřerušený televizní příjem. Operátor uvádí, že pro sledování programů DVB-T2 je v současné době vybavena čtvrtina domácností. Nejsnazším a nejlevnějším způsobem pro zachování bezplatného TV příjmu je pořízení set-top boxu, jehož nejnižší cena se pohybuje v řádech stovek korun.

autor: lukpo
Spustit audio

Související