České Radiokomunikace ostře kritizovaly satelitní operátory za postup proti DVB-T2

23. květen 2017

„Pozemní vysílání by výrazně ztratilo pokrytí, a to by pochopitelně nahnalo diváky do rukou satelitních operátorů,“ apeloval operátor na nutné schválení potřebné legislativy.

Zástupci Českých Radiokomunikací na dnešním setkání s novináři ostře kritizovali aktivity České asociace satelitních operátorů (ČASO), která v posledních měsících vyvíjí aktivity v souvislosti se zaváděním pozemní digitální televize DVB-T2. Akce operátora byla svolaná pouhý den předtím, než má přijít na řadu konečné schvalování novely Zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Tento dokument de facto celý proces přechodu z DVB-T na DVB-T2 odstartuje.

„Subjekty, které se k problematice vyjadřují, jsou absolutně nerelevantní. Nejsou tímto procesem nijak poškozeni. České Radiokomunikace se musí bránit výpadům. Je to účelová kampaň, která nás má poškodit. Nemůžeme dostat žádné dotace. Peníze, které dostaneme, jsou kompenzací za uvolnění pásma 700 MHz,“ uvedl na setkání s novináři Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomunikací. Gebauer zdůraznil, že nikoliv satelitní operátoři, ale právě jeho firma je celým procesem velmi poškozena.

Zástupce operátora překvapuje, že se zaváděním DVB-T2 chce ostatním na trhu radit subjekt, který v České republice podniká velmi krátkou dobu. Martin Gebauer na obranu ČRa dále uvedl, že za aktivitami proti pozemnímu vysílání stojí subjekt, který byl několikrát napomínán regulátorem, jmenovitě Českým telekomunikačním úřadem, z čehož vyplynulo, že šlo o lucemburskou společnost M7 Group, jež provozuje satelitní službu Skylink. Ta je největším poskytovatelem televize z družice na našem trhu.

„Pokud novela nebude schválena, všechny procesy, které mají následovat, budou narušeny. Dojde k živelným následkům a proces nebude mít oporu v zákoně. Pozemní vysílání by výrazně ztratilo pokrytí, a to by pochopitelně nahnalo diváky do rukou satelitních operátorů, kteří chtějí, aby proces neměl žádný scénář,“ zdůraznil Gebeur a doplnil, že přirozená obměna televizoru trvá pět až sedm let. Spousta lidí si podle Gebauera koupí nový přístroj naprosto přirozeně, a to bez ohledu na to, zda se zavádí DVB-T2. Není tedy pravda, že celý proces by měl diváky vyjít na miliardy.

autor: lukpo
Spustit audio