České vysílací radě se v Evropě říká Bajkonur

5. březen 2010

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dostala od svých evropských kolegů nezvyklou přezdívku: Bajkonur. Přirovnání k ruskému kosmodromu si vysloužila za velký počet satelitních licencí, které ročně uděluje. Předsedkyně vysílací rady Kateřina Kalistová informaci zveřejnila při dnešní přednášce o mediální regulaci v České republice.

Kalistová vystoupila na konferenci pražské Metropolitní univerzity. Jak uvedla, provozovatelé satelitních stanic využívají měkčích podmínek, které stanovuje vysílací zákon. Zatímco v jiných zemích se platí za licenci každý rok a poplatky dosahují tisíců eur, u nás stačí podat žádost a zaplatit 50 tisíc korun. České zákony navíc po televizních stanicích nepožadují hodnocení přístupnosti pořadů podle věku diváka (tzv. labelling).

Za poslední dva roky takto vysílací rada udělila licenci 49 novým televizím, které vysílají do 135 zemí světa ve zhruba 25 jazycích. "To všechno jsme teoreticky povinni monitorovat," zdůraznila Kalistová také ve čtvrtečním Studiu Stop na Českém rozhlase 6.

Vysílací rada loni obdržela přes 1700 stížností od diváků a posluchačů. Nejčastěji si lidé stěžují na neobjektivitu a nevyváženost informací. Často si ovšem pletou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s Radou České televize a Radou Českého rozhlasu.

Podle Kalistové rada loni vybrala od televizních a rozhlasových stanic na pokutách 6,5 milionu Kč. Nejčastěji trestá nesprávnou podobu sponzorských vzkazů před jednotlivými pořady. Vzápětí si ovšem právníci rady podávají dveře s právníky stanic před Městským soudem v Praze. "Skoro všechno, 99 procent rozhodnutí rady, jde k soudu," řekla Kalistová účastníkům dnešní konference. "V roce 2008 byla naše úspěšnost u soudu 50 procent, ale letos je to míň. Většinu roku nám rozhodnutí vraceli, takže jsme v těch věcech rozhodovali znovu," dodala Kalistová.

Málokdy se stane, že provozovatelé stanic zaplatí pokutu bez soudu. "Na Městském soudu v Praze je judikatura velmi roztříštěná. Neexistuje tam jednotná linie, jsou velmi nekonzistentní v rozhodování. Pak záleží na Nejvyšším správním soudu a tam už je úspěch rady větší," podotkla Kalistová ve vysílání Českého rozhlasu 6, které se včera shodou okolností věnovalo stejné problematice jako dnešní konference.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio