Český rozhlas D-dur bude každý víkend Na návštěvě

4. říjen 2017

Tvůrci pořadu se nechávají pozvat k zajímavé osobnosti domů či jiného blízkého prostředí a společně pak poslouchají hudbu podle výběru hostitele. Pořad se bude vysílat v sobotu a neděli vždy od 8:00 do 12:00.

Hudební profesionálové,ale i lidé z jiných oborů, v jejichž životě hraje klasická hudba důležitou roli, budou každý víkend hosty nového pořadu. „Rozhodně to nebude návštěva, jak se říká, na skok. S každou osobností strávíme celkem osm hodin a většinu času vyplní hudba,“ říká šéfredaktor stanice Lukáš Hurník. Prvním hostem pořadu bude generální ředitel České filharmonie a klavírista David Mareček, který přímo z Rudolfina, kde se pořad natáčel, provede posluchače svým hudebním výběrem, jež zahrnuje například nahrávky od dirigentů Fritze Reinera, Leonarda Bernsteina či Jiřího Bělohlávka. Dalším hostem bude 14. a 15. října šéfdirigent Filharmonie Bohuslava Martinů Vojtěch Spurný.

Stanice D dur Českého rozhlasu, která vznikla jako první digitální stanice v České republice v roce 2005, vysílá 24 hodin denně klasickou hudbu. Postupně ji nyní čeká doplňování vysílacího schématu o nové prvky. Vysílání stanice D-dur je k dispozici pozemní cestou v multiplexu ČRo DAB+ z pražského Žižkova na kanálu 12C (výkon 20 kW), v digitální síti operátora Teleko, v rámci pozemní distribuce DVB-T, na satelitu Astra 3B v nekódovaném režimu, u vybraných kabelových a IPTV operátorů a pochopitelně také na internetu.

autoři: lukpo , bbu
Spustit audio