Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku. Zvítězila skladatelka Štěpánka Balcarová

11. duben 2023

Nejlepší jazzovou nahrávkou roku 2022 je podle Českého rozhlasu Jazz album Štěstí skladatelky Štěpánky Balcarové. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas desátým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

STÁHNĚTE SI:

„Především u menšinových žánrů, za jaký je jazz považován, chodí lidé na koncerty méně, resp. si koupi relativně dražšího lístku dvakrát rozmyslí. Není třeba dlouze vysvětlovat, jaký dopad má tato nejistota na hudebníky, které jazz živí,“ připomíná hlavní výzvy uplynulého roku Petr Vidomus, dramaturg stanice ČRo Jazz.

Prolistujte si brožuru Česká jazzová sklizeň:

Podle Vidomuse je množství vydaných jazzových desek po řadu let víceméně stabilní. „Desek vyšlo loni sice o trochu méně, než v minulých letech (celkem 43), tento pokles je však vyrovnán mimořádnou kvalitou. Rok 2022 byl totiž velmi silný na alba výrazných českých jazzmanů. Vždyť alba vydali Jaromír Honzák, David Dorůžka nebo kapela Vertigo,“ vysvětluje dramaturg.

Jak je zřejmé z katalogu Česká jazzová sklizeň, někteří hudebníci vydali dokonce více desek v jednom roce (Luboš Soukup tři, Otto Hejnic nebo Nikol Bóková dvě).

Panel devíti hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2022 označil album Štěstí trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové. „Živý záznam si členy poroty získal nelehkým propojením jazzového septeta se symfonickým orchestrem, což je konstelace, která nedopadne vždy nejlépe,“ říká Vidomus. Kolekce obsahuje šest zhudebněných básní polského básníka Juliana Tuwima, které se v původních verzích objevily na studiovém albu Life and Happiness of Julian Tuwim (2017).

Podívejte se na video k vítěznému albu:

Na druhém místě ankety se umístilo album Twenties jazzového matadora Jaromíra Honzáka. Posledním oceněným titulem je nahrávka Elements pianistky Nikol Bókové, která si vysloužila třetí příčku za inspirativní propojení jazzu, klasické hudby, ale také popu a rocku.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. Podle Vidomuse se loňský rok vyznačoval několika trendy: „Znatelnější je nástup mladé generace, která se nebojí volné improvizace (Uthando, Talaqpo atd.), nebo inspirativních fúzí (Point of Few). Na své si ale přišli také pamětníci, neboť labely jako Galén nebo Indies Happy Trails pokračují ve vydávání archivních nahrávek.“

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou také stáhnout v pdf nebo prolistovat zde. O tištěné vydání zdarma si mohou zájemci napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2022

1. místo: Štěpánka Balcarová & Prague Radio Symphony Orchestra – Štěstí (Radioservis)

2. místo: Jaromír Honzák – Twenties (Animal Music)

3. místo: Nikol Bóková – Elements (Soleil et Pluie)

autor: ČRo Jazz
Spustit audio

Související