Český rozhlas Karlovy Vary oslaví 100 let rozhlasového vysílání speciální výstavou

20. červenec 2023

V letošním roce si Český rozhlas připomíná 100 let od zahájení rozhlasového vysílání na našem území. K tomuto výročí probíhá také v Karlovarském kraji několik akcí. Jednou z nich je výstava s názvem 100 let je jen začátek, která nabízí fotografie z archivních fondů Českého rozhlasu. Jednotlivé panely mapují počátky společnosti Radiojournal až po současnost.

Fotografie jsou doplněny exponáty, které se pro rozhlasovou práci používaly: mikrofony, psací stroj, magnetofon, nebo tzv. střihací stroj. U vybraných fotografií jsou umístěny také QR kódy, které umožní poslech dobových zvukových záznamů.

Vernisáž zahájili hranou scénkou zaměstnanci z karlovarské stanice Josef Šorfa (publicista) a Tereza Švecová (moderátorka). Po úvodním slovu ředitele Davida Jakše, si lidé mohli prohlédnout výstavu a zaposlouchat se do melodií ze 30. let minulého století v podání Swing Melody.

Výstava v Muzeu Karlovy Vary – Nová Louka potrvá do 3. září  2023 a je pozvánkou do Technického muzea v Praze, kde až do konce letošního roku probíhá rozsáhlá výstava, která mapuje historii rozhlasového vysílání.

Spustit audio

Související