Český rozhlas Karlovy Vary s významnou distribuční změnou v DAB+ multiplexu RTI cz

17. červenec 2020

Cílem technické novinky je nabídnout posluchačům vysílání programu v maximální zvukové kvalitě. Nastavení nových parametrů probíhalo ve spolupráci s úsekem Techniky a správy Českého rozhlasu.

Západočeská společnost RTI cz změnila tento týden nastavení Českého rozhlasu Karlovy Vary ve svém rozhlasovém multiplexu DAB+. Cílem je nabídnout tuto stanici posluchačům v maximální zvukové kvalitě. Provozní ředitel RTI cz Roman Kropáček portálu Digitální rádio řekl, že karlovarské studio je nově šířeno v této síti prakticky „napřímo“. Zvuk jde z budovy Českého rozhlasu v Praze rovnou do multiplexeru (dekódovacího zařízení) v Plzni a následně pak na vysílač.

Český rozhlas Karlovy Vary tak v praxi prochází změnou pouze v podobě původního zvukového streamu na datový tok 96 kbps. Pro technicky znalé je použito kódování PCM 48 kHz/16 bit. Díky ochrannému intervalu EEP-1A je stanici možné poslouchat i při velmi slabém signálu. Přímo s Romanem Kropáčkem si budou moci zájemci popovídat o této změně buďto 19. září v Českém rozhlasu České Budějovice nebo 1. října v Karlových Varech, kdy se koná Den s digitálním rádiem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související