Český rozhlas Ostrava oslavil 90 let od zahájení vysílání

5. listopad 2019

Pravidelné vysílání Českého rozhlasu Ostrava začalo 1. července 1929, tehdy ještě pod názvem Radiojournal Moravská Ostrava. Od tohoto dne ušel ostravský rozhlas kus cesty.

Od pokusného vysílání z hasičské zbrojnice u Divadla Antonína Dvořáka, požáru rozhlasové budovy a rozkradení techniky německými vojsky na konci druhé světové války, prvních hudebních experimentů v živém vysílání až po přechod na digitální vysílání. Český rozhlas Ostrava v časech více i méně přívětivých plnil a nadále plní svou veřejnoprávní úlohu ve společnosti.

Devadesát let ostravského rozhlasu: Studia plná příběhů a tajemství

Gabriela Vermelho & GaRe ve Studiu 1

Přesně před 90 lety začal pravidelně vysílat Český rozhlas Ostrava. A právě dnes začíná velká rekonstrukce jeho největšího nahrávacího studia. Své hudební začátky tady prožili muzikanti jako Marie Rottrová, Jaroslav Wykrent nebo Karel Kryl.

Už od počátku pravidelného vysílání se ostravský rozhlas mohl pyšnit několika profesionálními hudebními tělesy, jako je Ostravský rozhlasový orchestr (dříve známý jako orchestr RadioJournalu), později dechová kapela Ostravanka a cimbálová muzika Technik. V hudebním Studiu 1 byly za devadesát let natočeny tisíce hodin hudebních záznamů v podání známých uměleckých těles a zpěváků, jako je Hana Zagorová, Věra Špinarová, Karel Kryl, Jaroslav Wykrent a také Marie Rottrová s kapelou Flamingo mnozí další. Proto byl vrcholem letošních oslav podzimní Galakoncert k devadesátému výročí Českého rozhlasu Ostrava, na kterém vystoupili hudebníci právem často spojováni s ostravským rozhlasem.

Rozhlasová koncese z roku 1929. Patřila jednomu z prvních posluchačů ostravského rádia

Pan Zdeněk Petřík s jednou z prvních rozhlasových koncesí

Přesně před 90 lety, 1. července 1929, začala vysílat moravskoslezská pobočka tehdejšího Radiojournalu. Dnes Český rozhlas Ostrava. Po Brnu to byla naše další regionální stanice. Poslouchání rádia bylo tehdy složitější než dnes a dokazuje to objev jednoho z posluchačů. Našel potvrzenou rozhlasovou koncesi právě z roku 1929.

Hlavní hvězdou galakoncertu byla Marie Rottrová a hosté z kapely Flamingo. Oslavy takto ostravský rozhlas zakončil v Multifunkční aule GONG 31. října. Celá první polovina galakoncertu patřila Marii Rottrové, která se představila s aktuálním programem Lady Soul. Druhá část večera byla koncipována jako pocta legendární skupině Flamingo/Plameňáci. Diváci se mohli těšit na speciální retro projekce.

Ve vysílání Český rozhlas Ostrava připravil speciální seriál Ostravská devadesátka, který byl k poslechu na rozhlasových vlnách od 2. července do 31. října každé úterý a čtvrtek po 15. hodině a nyní si ho mohou zájemci poslechnout také on-line. Jde o příběhy těch, kteří se už navždy zapsali do ostravské rozhlasové historie. Ostravskou devadesátku připravila Dagmar Misařová.

autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

Související