Český rozhlas oznámil rozpočet pro příští rok, významnou roli sehraje digitalizace

19. prosinec 2018

Český rozhlas bude v roce 2019 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem s příjmy a výdaji ve výši 2,29 miliardy korun.

Bude to o 38,3 milionu korun víc než letos, což je nárůst o 1,7 procenta. Rozpočet dnes na zasedání v Hradci Králové jednomyslně schválila Rada Českého rozhlasu. V roce 2019 veřejnoprávní rozhlas podle generálního ředitele René Zavorala neplánuje rušení stanic ani vznik nových. Veřejnoprávní instituce bude významně investovat do digitálních projektů včetně výstavby dalších vysílačů ČRo DAB+. Do konce příštího roku pokryje Český rozhlas signálem svého multiplexu 80 % populace.

Hlavní část příjmů rozhlasu tvoří koncesionářské poplatky, jejichž výběr by měl v roce 2019 vzrůst o 19 milionů korun na 2,09 miliardy korun. Vyšší výběr ČRo očekává hlavně od podnikatelských subjektů, což podle vedení rozhlasu mimo jiné odráží lepší ekonomickou situaci v České republice. Výnosy z obchodních aktivit se budou pohybovat na úrovni 85 milionů Kč, což je stejně jako letos.

Nejvýznamnější položkou ve výdajích jsou osobní náklady, které by se měly příští rok snížit asi o 20 milionů korun na 961 milionů korun. Pokles umožnilo letošní zrušení 116 pracovních míst, které přineslo úsporu 63 milionů korun. Všech 116 zaměstnanců odešlo dohodou. Více než polovinu z ušetřených peněz dá rozhlas v roce 2019 na zvýšení mezd. Přidáno by měli dostat všichni zaměstnanci s platem do 50.000 Kč. Od ledna tak dostane přidáno 90 procent z nynějších asi 1420 zaměstnanců rozhlasu.

V rozpočtu není zahrnuta žádná finanční rezerva. "Pokud by během roku 2019 nastala nějaká mimořádná událost, bylo by nutné tuto situaci a s ní vzniklé vícenáklady řešit z úspor vytvořených v průběhu roku, popřípadě restriktivními opatřeními v programových i servisních divizích a realokací plánovaných finančních prostředků," uvedlo vedení rozhlasu.

Významnou změnou ve zpravodajství bude podle Zavorala přechod na nový redakční systém. Rozhlas také hodlá příští rok obnovit post zpravodaje ve Varšavě. Nové zpravodaje bude hledat pro Moskvu, Berlín a Blízký východ. Důležitým úkolem příštího roku bude podle Zavorala zastavení klesající poslechovosti stanice Dvojka.

Na investice chce rozhlas v příštím roce dát 140 milionů korun. Mezi ty hlavní bude patřit například pořízení nového redakčního systému, obnova IT technologií či nákup přenosových vozů pro Prahu a Plzeň. Rozhlas také bude investovat do rekonstrukce budovy ČRo v Brně, vybudování Radiokavárny na Vinohradské 12 a do projektové dokumentace pro rekonstrukci nově zakoupené budovy ČRo v Olomouci.

Na příští rok připravuje Český rozhlas také spuštění velkého multimediálního projektu MujRozhlas.cz označovaného interně též jako "rozhlasový Netflix" s výběrem audio obsahu napříč stanicemi a také možností přehrávání pořadů a záznamů řadu let zpětně. Český rozhlas připravuje začátkem příštího roku také vstup na platformu HbbTV. Letošní hospodaření ČRo podle generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavorala skončí v kladných číslech.

Rozpočet Českého rozhlasu pro rok 2019
autor: Lukáš Polák | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související