Český rozhlas Plus zachytilo 19. června na VKV hned několik Finů

20. listopad 2017

Jev, který popsal jeden z finských posluchačů, je mezi lovci vzdálených signálů dobře známý jako Es vrstva a vzniká zejména v období letních měsíců.

Pondělí 19. června se zapíše jako den, kdy bylo možné ve Finsku zachytit signál českých rádií. Veřejnoprávní rozhlas po čtvrt roce obdržel další report od severoevropského lovce vzdálených signálů, který v tomto termínu potvrdil zachycení Českého rozhlasu Plus. Stejně jako Jarmo Sutinen, o němž jsme psali v srpnu, i Pentti Jintujarvi zachytil vysílání okruhu mluveného slova ze západočeského vysílače Radeč na frekvenci 93.3 MHz s výkonem 10 kW.

„Píši Vám, abych Vás informoval, že jsem zde ve Finsku dne 19. června 2017 v době od 18:45 do 18:47 vašeho místního času zachytil program na frekvenci 93.3 MHz. Bylo to možné díky tomu, že ionosféra někdy může odrážet signály zpět na zemi jako zrcadlo,“ píše ve své zprávě na sociální síti Facebook lámanou češtinou Jintujarvi. Jev, který popsal, je mezi lovci vzdálených signálů dobře známý jako Es vrstva a vzniká zejména v období letních měsíců. Pentti Jintujarvi dále v e-mailu popsal, že stanici zachytil s přijímačem Elad FDM-S2 a osmiprvkovou anténou Yagi.

autor: lukpo
Spustit audio