Český rozhlas přechází na satelitu Astra do DVB-S2, otvírá se mu prostor pro nové služby

7. listopad 2016

Na družici Astra 3B vysílá v současné době více než stovka rozhlasových stanic. Pozici využívá i Rozhlas a televize Slovenska.

Okruhy veřejnoprávního Českého rozhlasu bude možné oficiálně od zítřka naladit na nové satelitní frekvenci družice Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, kam se přesouvají z původního kmitočtu. Paralelní distribuce bude probíhat několik dní, konkrétně od 8. do 22. listopadu, poté bude ukončena. Stanice Českého rozhlasu budou vysílat v původní zvukové kvalitě, ale v normě DVB-S2 (je nutný HDTV přijímač). Díky ní lze do budoucna přinést i nové služby.

„Velkou výhodou je skutečnost, že i nadále zůstáváme na stejné satelitní pozici a společném programovém multiplexu s Českou televizí a můžeme spolupracovat v technické i marketingové oblasti. Efektivnější využití satelitní distribuce nám do budoucna umožní nabídnout případně i další programy nebo rozšířené služby na této platformě, kterou považujeme za jednu z široce dostupných technologií pro naše vysílání," uvedl vedoucí Distribuce signálu z útvaru Techniky ČRo Pavel Balíček.

Veřejnoprávní okruhy budou na satelitu Astra 3B šířeny nadále v nekódovaném režimu, tedy free-to-air (FTA). Pro poslech stanic Českého rozhlasu tedy opět nebude nutná žádná dekódovací karta. Na pozici 23,5 stupně východně je v současné době šířeno přibližně sto dvacet rozhlasových stanic, a to nejen od nás a ze Slovenska, ale například i ze zemí Beneluxu. Některé programy jsou šířeny volně, pro jiné je nutná dekódovací karta. Oficiálně na 8. listopadu bylo také naplánováno spuštění HD verzí kanálů České televize v novém multiplexu. Kromě stanic ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD se tu objeví i ČT 24 HD (nadále nekódovaná), ČT :D HD a ČT art HD. O této změně budeme blíže informovat zítra.

Přehled rozhlasových stanic, které je nyní možné přijímat na satelitní pozici 23,5 stupně.

Parametry příjmu Českého rozhlasu (oficiálně od 8. listopadu): Astra 3B (23,5 stupně východně), 12344/H, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, pilot OFF

autor: lukpo
Spustit audio