Český rozhlas rozšíří digitální vysílání DAB+ i do dalších měst

23. listopad 2016

„Vedle Prahy bude následovat Brno, Ostrava a Plzeň. Následovat budou také dálnice,“ konstatoval na odborné konferenci v Telči šéf techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Český rozhlas v současné době realizuje kroky, na jejichž základě bude možné digitální rozhlasové vysílání DAB+ rozšířit z Prahy i do dalších oblastí. Na konferenci Mediální reflexe 2016, která se konala minulý týden v Telči, to uvedl Karel Zýka, technický ředitel veřejnoprávního média. Český rozhlas je podle Zýky na digitální vysílání perfektně připraven, přičemž zkušenosti načerpal zejména z úspěšného projektu DAB Praha.

„Předpokládáme, že toto řádné pilotní digitální vysílání zahájíme začátkem příštího roku a během následujících zhruba dvanácti měsíců jej rozšíříme do dalších měst s konečným cílem pokrýt zhruba 70 % populace. Tedy vedle Prahy bude následovat Brno, Ostrava a Plzeň. Následovat budou také dálnice,“ konstatoval šéf techniky Českého rozhlasu Karel Zýka, podle něhož ukládá rozvoj této technologie médiu zákon a navíc to od něj očekává i veřejnost. Český rozhlas by měl hrát v procesu digitalizace stejnou roli jako Česká televize.

Český rozhlas má ale k vládou schválené koncepci digitálního vysílání pochopitelně výhrady. Za nešťastné považuje Zýka mimo jiné to, jakým způsobem se pokouší řešit rozdělení omezeného prostoru v jediném pilotním multiplexu. Namísto očekávaného vyhrazení datového toku, nebo vyhrazení kapacity, je Českému rozhlasu určeno přesně, které ze svých programů může do DAB umístit. Jsou to stávající analogové okruhy, které jsou již dostupné na VKV/FM – Radiožurnál, Dvojka a Vltava. Oddálení jakéhokoliv náznaku koncepčního řešení o pět let je promarněnou šancí.

autor: lukpo
Spustit audio