Český rozhlas rozšířil digitální vysílání DAB+ do Berouna

16. únor 2017

AKTUALIZOVÁNO 12:18 - Součástí multiplexu jsou stanice veřejnoprávního média. Programová nabídka v Berouně kopíruje DAB+ síť šířenou z vysílače Praha – Žižkov na kanálu 12C.

Český rozhlas dnes ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi spustil úderem desáté hodiny dopolední nový dokrývač digitálního rozhlasu DAB+ pro město Beroun. Nacházet se bude na vrchu Děd. Dokrývač v Berouně bude mít ve vertikální polarizaci výkon 100 Wattů a bude sloužit zejména pro ověření fungování jednofrekvenční sítě SFN v praxi. Spuštění DAB+ vysílání v této lokalitě je zároveň přípravou na spuštění ostrého provozu.

Součástí multiplexu jsou stanice veřejnoprávního média. Programová nabídka v Berouně kopíruje DAB+ síť šířenou z vysílače Praha – Žižkov na kanálu 12C. „Tyto testy jsou velmi důležité pro plánování a projektování efektivní SFN sítě, kterou hodláme spustit v souladu s usnesením vlády ČR letos v létě.“ uvedl ředitel Techniky ČRo Karel Zýka. „Jsme rádi, že se o popularizaci a rozvoj digitálního vysílání stará právě Český rozhlas, který k němu může přitáhnout široké spektrum posluchačů,“ doplnil Martin Gebauer, generální ředitel operátora. Veřejnoprávní médium má v plánu rozšířit DAB+ signál v následujících měsících do Brna, na Ostravsko a Plzeňsko. O podobě tohoto vysílání však v současné době ještě není jasno.

autor: lukpo
Spustit audio