Český rozhlas spustí novou stanici Radiožurnál Sport, ročně vyjde na 13 milionů

12. únor 2020

Český rozhlas spustí v první polovině roku novou sportovní stanici s pracovním názvem Radiožurnál Sport. Vysílat bude v digitálním multiplexu ČRo DAB+.

Roční náklady na provoz stanice Radiožurnál Sport se podle prvních propočtů budou pohybovat kolem 11 až 13 milionů korun. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel René Zavoral. „Půjde o plnohodnotnou stanici. Její spuštění plánujeme před letní olympiádou v Japonsku. Vysílání budou zajišťovat stávající redaktoři naší silné sportovní redakce,“ uvedl Zavoral. Stanice bude k dispozici v rozhlasovém multiplexu ČRo DAB+, který aktuálně pokrývá 80 procent populace a letos bude tato cifra navýšena o dalších 15 procent.

Zprávy a sportovní přenosy bude doprovázet převážně rocková hudba. O vytvoření podobného okruhu už v minulosti hovořil předchozí generální ředitel Peter Duhan. Do budoucna rozhlas uvažuje například o vytvoření stanice pro posluchače vyššího věku nebo zábavní stanici využívající pořady z archivu ČRo. Nové vysílače pro DAB+ bude mít letos Český rozhlas v okolí Jeseníků, v Pardubickém kraji, na Vysočině, v jižní části středních Čech, v Sušici a okolí a na Liberecku.

„V letošním roce se chceme zaměřit více na osvětu ohledně digitálního vysílání a také podporu digitálních přijímačů. Jednáme například s automobilkami nebo s obchodními řetězci,“ uvedl René Zavoral. Právě využití rozhlasových digitálních přijímačů v autech je podle Zavorala klíčové. Pomoci by mohla nové legislativa EU, která digitální rádia zavádí do nových aut. Například nová Škoda Octavia je DAB+ přijímačem vybavená již v základní výbavě. Rozhlas letos plánuje také spuštění osvětové kampaně, kde na RŽ Sport upozorní.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související