Český rozhlas v příštím roce výrazně investuje do digitálního vysílání DAB+

14. prosinec 2016

Veřejnoprávní médium v příštím roce plánuje dále financovat například rekonstrukci studiového komplexu ČRo Brno nebo výrobních a vysílacích pracovišť ČRo Plus.

V příštím roce budou meziročně výrazně navýšeny náklady na digitalizaci vysílání Českého rozhlasu, která však bude plně hrazena z prostředků účelového fondu a nezatíží tak rozpočet veřejnoprávního média. Tato skutečnost souvisí s chystaným rozšířením DAB+ vysílání do Plzně, Brna a Ostravy plus na přilehlé dálniční tahy. V současné době funguje pilotní provoz digitálního rádia pouze z pražského Žižkova, stanice ČRo šíří ve svých sítích také operátoři RTI cz a Teleko.

Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2017 byl sestaven jako vyrovnaný se shodným objemem nákladů a výnosů ve výši 2,236 miliardy korun. V případě technologií je nutné zmínit zejména dokončení implementace vysílacího systému Dalet Plus včetně obnovy jeho centrální infrastruktury, rekonstrukce publicistických technologií, obnova síťové infrastruktury a nákup přenosových vozů s digitálním záznamem. Další významnou oblast investičních akcí představují stavební investice, mj. rekonstrukce studiového komplexu ČRo Brno, modernizace technologií v budově Římská 15 a rekonstrukce výrobních a vysílacích pracovišť ČRo Plus. Připravuje se také modernizace aplikace iRadio.

autor: lukpo
Spustit audio