Český rozhlas vstupuje do prostředí hybridní televize, HbbTV spouští Radio Wave a Radiožurnál

11. leden 2019

Vedle HbbTV aplikace s audioarchivem stanice Radio Wave je v televizní distribuci pilotně k dispozici také vizualizované živé vysílání, a to i pro ČRo Radiožurnál.

Český rozhlas nabídne ode dneška nově poslech z audioarchivu pomocí interaktivní HbbTV aplikace. Stává se tak prvním českým rádiem, které nabízí vlastní HbbTV aplikaci. Ta je k dispozici v DVB-T multiplexu 1 České televize na programové pozici Radia Wave, v blízké době bude zpřístupněna i v dalších distribučních kanálech – na satelitu Astra 3B, kabelové síti UPC Česká republika, případně u dalších operátorů. Termín spuštění HbbTV pro Radio Wave nebylo vybráno náhodně. Právě dnes stanice slaví své třinácté narozeniny. Zájemci ji mohou naladit mimo jiné i terestricky v multiplexu ČRo DAB+, který pokrývá signálem 60 % populace. 

Čeští diváci již znají hybridní televizní aplikace z kompatibilních televizí, které běžně spouštějí stisknutím červeného tlačítka na dálkovém televizním ovladači. Aplikace běžně umožňují právě sledování pořadů z archivu či další bonusový obsah. HbbTV aplikace dnes podporuje naprostá většina prodávaných televizí i set-top boxů a přístup k nim má okolo 30 % českých domácností.

„Před zahájením prací na HbbTV aplikaci jsme si dělali průzkum a zjistili jsme, že Český rozhlas skrze televizi každý měsíc pravidelně poslouchají desetitisíce našich posluchačů,“ uvedl ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina a dodal: „Jsme rádi, že můžeme rozvíjet distribuci našeho vysílání tam, kde o to mají posluchači evidentní zájem. Například britskou BBC poslouchá pomocí televize okolo 5 % posluchačů.” Externí vývoj aplikace zajistila firma Hybrid, řešení distribuce zajišťují České Radiokomunikace prostřednictvím nástroje „HbbTV manager”. Český rozhlas uvažuje do budoucna i nad dalšími mutacemi této aplikace pro ostatní stanice.

Vedle HbbTV aplikace s audioarchivem stanice Radio Wave je v televizní distribuci pilotně k dispozici také vizualizované živé vysílání stanic Radio Wave a ČRo Radiožurnál, které bylo doposud testováno pouze v distribuci O2TV firmy O2. Divák tak kromě poslechu může na televizní obrazovce sledovat i další doplňující informace vztahující se k audiu; logo stanice, fotografie moderátorů, obrázky pořadu, zprávy z portálu iROZHLAS.cz, články z webových stránek stanice a další. Vizualizované vysílání pro Český rozhlas vytváří firma StreamCircle a pilotní distribuci má na starost právě společnost O2 Czech Republic. 

Vizuální živé vysílání je majitelům přijímačů s podporou HbbTV dostupné ve třech rozlišeních – 288p, 432p a 576p.

autor: lukpo
Spustit audio

Související