Český rozhlas změnil na satelitu parametry, týkají se i televize Prima

15. červenec 2016

Satelitní kmitočet využívala do začátku tohoto týdne i Česká televize pro šíření svých programů ve standardním rozlišení.

V noci ze čtvrtka 14. na pátek 15. července došlo k ukončení provozu satelitního kmitočtu 12525/V na družici Astra 3B. Zpráva je v tuto chvíli klíčová zejména pro diváky, kteří z této pozice přijímali okruhy Českého rozhlasu. Pokud jste o jejich vysílání přišli, je třeba je nyní naladit na nových parametrech, které si můžete přečíst níže. Na původním kmitočtu družice Astra 3B bylo ukončeno konkrétně šíření stanic Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Retro, Praha, Region – střední Čechy, Jazz, D-dur, Junior, Plus a Wave.

Satelitní kmitočet využívala do začátku tohoto týdne i Česká televize pro šíření svých programů ve standardním rozlišení, již v průběhu pondělka však došlo k jejich vypnutí. Ukončeno bylo i šíření křesťanské televize Noe. Naopak nadále zde byla k dispozici vlajková loď FTV Prima. Televize Prima byla s vypnutím vysílání na původním kmitočtu také odpojena. Do budoucna doporučuje redakce webu Digitální rádio pořízení přijímače schopného zpracovat vysílání v normě DVB-S2, což jsou dnes všechny boxy pro sledování programů ve vysokém rozlišení (HDTV).

Nové parametry příjmu České televize, Českého rozhlasu a TV Prima (klasické rozlišení): Astra 3B (23,5 stupně východně), 12070/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S

autor: lukpo
Spustit audio