Chorvatsko se připravuje na restart digitálního rádia, vybralo šestnáct zájemců

20. říjen 2017

Země bývalé Jugoslávie již v minulosti řadu let technologie využívala, ale signál byl šířen pouze na omezeném území, obsahoval pouze tři stanice a tehdy ještě šlo o normu DAB.

Šestnáct zájemců z řad privátních vysílatelů, veřejnoprávní rozhlas HRT mezi nimi skutečně chybí, vybral chorvatský regulátor Agencija za elektroničke medije pro testy pozemního digitálního vysílání DAB+, jejichž realizátorem má být operátor Odašiljači i veze. Chorvatsko se pokouší de facto o restart technologie, protože testy HRT zde probíhaly ve standardu DAB z kóty Sljeme od roku 1997 až do 2011, pak byly ukončeny.

O které stanice konkrétně půjde? Jedná se o Radio 808, Radio Kaj, Sjeverni FM, Radio Koprivnica Županijski radio, Radio Istra, Antena radio, Radio Zabok, Narodni radio, Radio Dalmacija, Gold FM, Radio Banovina, Enter Zagreb, Trend Radio, Radio Martin, Soundset Trsat a Radio 101. Vybrány už jsou také kóty, z nichž bude signál šířen - Sljeme, Ivanščica, Mirkovica a Učka. Signál by měl zasáhnout přibližně dva miliony obyvatel, ale reálný zásah bude pochopitelně mnohem nižší. Bude záležet na vybavenosti lidí v daných regionech.

autor: lukpo
Spustit audio