Chorvatsko vstoupilo do světa digitálního rozhlasu, šíří se zde šestnáct stanic v DAB+

22. listopad 2017

Vysílání, kterého se překvapivě vůbec neúčastní veřejnoprávní rozhlas HRT, bude sloužit pro možnosti vyzkoušení potenciálu této technologie.

Chorvatsko je díky rozhodnutí tamního regulátora další evropskou zemí, ve které mohlo začít digitální rozhlasové vysílání DAB+. Technologie už funguje z několika vysílačů například v sousedním Slovinsku. Signál šestnácti rozhlasových stanic může v současné době zachytit díky vysílači Sljeme okolo dvou milionů obyvatel. Dále je pokrytí DAB+ dostupné také pro Chorvaty žijící na severu a severozápadě země.

Vysílání, kterého se překvapivě vůbec neúčastní veřejnoprávní rozhlas HRT, bude sloužit pro možnosti vyzkoušení potenciálu této technologie. Nabídne tedy nejen samotné programy, ale počítá se například i s nasazením slideshow, tedy doplňkových obrázků pro přijímače s barevným displejem. „Zkušební vysílání DAB+ potrvá jeden rok a zasáhne hlavní město Záhřeb plus dalších osm regionů. Stávající FM vysílání nebude ukončeno, ale vzhledem k tomu, že je omezený prostor pro nové hráče, otvírá se zde pro ně prostor právě díky této technologii,“ uvedl Oleg Butković, ministr dopravy a infrastruktury, pod kterého problematika spadá.

autor: lukpo
Spustit audio