ČTÚ vyhověl připomínkám operátorů RTI cz a Teleko, III. pásmo se více otevře DAB+

29. leden 2018

Asociace satelitních operátorů využila připomínkování dokumentu opět ke svému lobby v neprospěch zavádění DVB-T2. Regulátor se ohradil proti tvrzení, že by s pásmem pracoval nehospodárně.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na konci minulého týdne zveřejnil na svých webových stránkách vypořádané připomínky k Plánu využití kmitočtového spektra v rozsahu 174 až 380 kHz. Tento dokument může výrazně napomoci rozvoji digitálního vysílání DAB+ ve III. pásmu. Připomínky operátorů RTI cz a Teleko regulátor akceptoval, naopak zamítavě se postavil k poznámkám Českých Radiokomunikace a České asociace satelitních operátorů (ČASO).

Teleko mimo jiné požadovalo, aby bylo možné individuální oprávnění pro vysílače s nižším výkonem, například 1 kW, udělovat již nyní a ne až od chvíle, kdy přijdou na řadu příděly skupinové. Oprávnění se mohou týkat i kmitočtů mimo Ženevský plán. Západočeská firma RTI cz měla taktéž připomínku k individuálním oprávněním, která mají být udělována na základě vnitrostátní a mezinárodní koordinace. Teleko a RTI cz provozují DAB+ vysílání v řadě koutů republiky, využívají přitom jak III. pásmo, tak ještě původní L-band (pásmo mezi 1 a 2 GHz).

České Radiokomunikace mimo jiné požadovali, aby III. pásmo mohlo být zachováno i pro televizní vysílání. Argumentovali mimo jiné tím, že při přechodu na DVB-T2 a stavbě dokrývačů by nemusel být dostatečný počet volných kanálů. ČTÚ ale poměrně jednoznačně odpověděl, že tento kmitočtový rozsah chce vyhradit pouze pro T-DAB. Podle ČRa jsou plánované změny také v rozporu s rozhodnutím vlády a strategií přechodu, která prozatím nebyla stanovena. Operátor varoval, že některými kroky by mohlo dojít k nezvratným změnám ve III. pásmu. ČASO chtěla připomínky k dokumentu opět využít pro lobby proti zavádění DVB-T2. ČTÚ se důrazně ohradil proti tomu, že by docházelo k nakládání s pásmem nehospodárně.

Redakce Digitálního rádia oslovila všechny tři operátory, kteří dokument připomínkovali a zároveň provozují vysílání DAB+. Jejich vyjádření vám přinese v následujících dnech.

autor: lukpo
Spustit audio