DAB čipy v rádiích se vyplatí z pohledu výroby více než wifi moduly

21. listopad 2016

„Je zcela jasné, že DAB rádia budou dražší, pokud se jich na trh nebude dostávat dostatek. V opačném případě bude pochopitelně jejich cena výrazně nižší,“ argumentuje zástupce Digitlradio Deutschland.

Čipy, které umožní příjem digitálního rozhlasu ve standardu DAB+, se v současné době vyplatí více než WLAN moduly. Upozorňuje na to web Satellifax.de. Zatímco výrobní cena DAB čipů je nyní někde mezi šesti až osmi dolary, tedy v přepočtu přibližně mezi 153 a 204 korunami, modul, který umožní příjem internetového signálu vzduchem (WLAN), vyjde na dvacet dolarů, tedy okolo 510 korun. Z tohoto pohledu tedy není pochyb o tom, jaká technologie je výhodnější.

„Je zcela jasné, že DAB rádia budou dražší, pokud se jich na trh nebude dostávat dostatek. V opačném případě bude pochopitelně jejich cena výrazně nižší, než je tomu v současnosti,“ uvedl Willi Schreiner z Digitalradio Deutschland v rozhovoru pro oborový magazín Digitalradio News. Schreiner nepočítá do budoucna s výraznou úlevou od poplatků za internet, který bývá jednou z berliček kritiků DAB rádia. Pokud dojde na kterémkoliv trhu k masivnímu nástupu levných přijímačů na trh, dá se pochopitelně očekávat úspěch této technologie. V opačném případě by DAB rádio zůstalo technologií jen pro hrstku nadšenců.

autor: lukpo
Spustit audio