DAB+ by mohl předělat rozhlasovou krajinu ve Francii, zamýšlí se tamní portál

22. říjen 2018

Stanice vstupující do dvou nových národních multiplexů si zajistí bezproblémové pokrytí většiny hlavních silničních tahů. Půjde téměř o tři desítky programů s různým zaměřením.

Francie je na cestě k digitalizaci rozhlasového éteru a řada tamních rádií se již připojila ke spuštění DAB+ v některých městech. I když velcí hráči prozatím zůstávají stále stranou, bude-li počet přijímačů v domácnostech stoupat, nezbývá jim, než aby naskočily do rozjetého vlaku i oni. Jak připomněl portál La Lettre.Pro, v přípravě je spuštění dvou národních multiplexů, které mohou nabídnout až šestadvacet nových rozhlasových stanic.

Podle francouzského portálu může mít právě toto výběrové řízení velký dopad na tamní rozhlasovou krajinu. Jak ukazuje mapa pokrytí, hráči v nových multiplexech si zajistí pokrytí prakticky všech klíčových dálničních tahů, a to navíc bez nutnosti přelaďování na jinou frekvenci. Tuto výhodu mají v analogové éře pouze Radio France a Radio Vinci Autoroutes. V pásmu VKV běžně klesá při cestách počet obvykle dostupných stanic dokonce i pod pět.

autor: lukpo
Spustit audio

Související