DAB+ vysílač Calau je možné stabilně přijímat také v Kladně, potvrzuje náš čtenář

28. březen 2018

V Kladně je možné přijímat řadu digitálních rozhlasových multiplexů z Německa, a to hned z několika spolkových zemí.

V úterý 27. března spustil veřejnoprávní rozhlas RBB, jehož vysílání je určeno pro oblast Berlína a Braniborska, nové vysílače Cottbus – Calau a Casekow. Jejich spuštění bylo očekáváno i řadou zájemců o dálkový příjem v Čechách. Jak se předpokládalo, jejich příjem je možný skutečně i na našem území. Se svými zkušenostmi se redakci webu Digitální rádio podělil Miroslav Kamzík z Kladna.

„Bydlím na Kladně v panelovém domě s ideálně otevřeným horizontem, jednoduše napsáno od Geyeru po Praděd,“ napsal naší redakci Kamzík s tím, že jeho antény jsou umístěny přibližně v nadmořské výšce 500 metrů. Příjem DAB+ multiplexu RBB na kanálu 10B realizuje čtenář Digitálního rádia na digitálním rádiu Hama DIT 2000. „Během dnešního dne (úterý, pozn. red.) je signál stabilně na dvou dílcích onoho žlutého koláče/dílků signálu pak 10-14/ s chybovostí mezi 3-6,“ popsala Miroslav Kamzík z Kladna.

Kladno je podle našeho středočeského čtenáře velmi dobrou lokalitou pro příjem DAB+ signálu. Kromě obvyklých multiplexů ze Saska na kanálech 5C (DR Deutschland) a 9A (MDR) je zde možné zachytit například sítě Sachsen-Anhalt, kanál 11C, s občasnými výpadky a MDR-Sachsen Anhalt na kanálu 6B. S kolísavým signálem je v Kladně zachycený na venkovní anténu multiplex MDR Thuringen (kanál 8B). V případě zlepšených podmínek, jako jsou například inverze, doputuje do Kladna i signál severoněmeckého rozhlasu NDR (kanál 11B).

autor: lukpo
Spustit audio