DAB vysílač Jemiołów výrazně zlepšil po přeladění pokrytí směrem do Čech

22. prosinec 2016

Pro příjem multiplexu využívá naše redakce dvě spárované antény pro III. pásmo připojené k tuneru schopnému dekódovat programy v normě DAB+.

Digitální vysílač Zielona Góra – Jemiołów, který ve svém multiplexu šíři stanice veřejnoprávního Polskieho Radia, zlepšil od začátku prosince výrazně pokrytí směrem do Čech. Redakce našeho webu to zjistila dlouhodobým monitoringem této sítě. Situaci zlepšilo přeladění sítě z kanálu 12C na 11C. Ke změně ostatních parametrů, jako jsou vysílací výkon, případně polarizace, nedošlo.

DAB vysílač Polskieho Radia operoval původně na kanálu 12C, na kterém však funguje i pilotní projekt Českého rozhlasu označovaný jako „DAB Praha“. Ten mohou zájemci naladit z hlavního městského vysílače Žižkov. Vzhledem k tomu, že 7. prosince došlo k přeladění vysílače Jemiołów na volný kanál 11C, problém naladění digitální sítě „Polskie Radio“ odpadl. Dálkovému příjmu tohoto multiplexu navíc v posledních dnech a týdnech výrazně napomáhal inverzní ráz počasí. Multiplex je v provozu od 27. března loňského roku a jeho hlavní vysílač má výkon 3 kW. Druhým stanovištěm je s 1,5 kW Zielona Góra - Ptasia.

autor: lukpo
Spustit audio