Další anglický multiplex přešel částečně do vysílání ve standardu DAB+

30. květen 2016

Na první pohled poměrně nepodstatná zpráva podtrhuje fakt, že se britští operátoři a rozhlasové stanice snaží přesvědčit posluchače, aby si pořídili modernější přijímače.

Experimentální multiplex v anglickém městě Portsmouth začal vysílat na kanálu 7D ve standardu DAB+. Překlopeno do něj bylo sedm z třinácti stanic. Doposud byl jeho obsah dostupný i pro majitele starších digitálních přijímačů s technologií DAB. Multiplex vysílá ze dvou vysílačů, a to Portsmouth/Fort Widley s výkonem 200 Wattů a Portsmouth/Highbury College – výkon 100 Wattů. V obou případech je použita vertikální polarizace. K překlopení vysílání ze standardu DAB do modernějšího DAB+ došlo v polovině tohoto měsíce, konkrétně ve čtvrtek 12. května.

Na první pohled poměrně nepodstatná zpráva podtrhuje fakt, že se britští operátoři a rozhlasové stanice snaží přesvědčit posluchače, aby si pořídili modernější přijímače. Ti pak na oplátku získají bohatší programovou nabídku a přístup k doplňkovým službám jako jsou například slideshow (obrázky na přijímačích s barevným displejem) nebo journaline (informační servis). Součástí experimentálního multiplexu „Trial Portsmouth“ jsou například stanice Mango Vibe, 100% Hits, Flash, Express FM nebo The Breeze.

autor: lukpo
Spustit audio