Další milník pro televizní vysílání v Česku: rozhovor s astronautem na oběžné dráze

9. duben 2018

„S Andrewem Feustelem jsme přenos z orbity Země řešili rok a půl. Hned od začátku byl pro a odpověděl, že by byl rád hostem Hyde Parku Civilizace z paluby Mezinárodní vesmírné stanice,“ uvedla dramaturgyně Gabriela Cihlářová.

Televizní vysílání v České republice si dnes do pomyslné kroniky připíše další historický milník. Veřejnoprávní médium z Kavčích hor dnes natočí historicky první rozhovor u nás, který je realizován s astronautem pobývajícím na oběžné dráze Země, konkrétně z laboratoře Destiny, jež je součástí Mezinárodní vesmírné stanice. Moderátor Hyde Parku Civilizace Daniel Stach označil tento krok na sociální síti Twitter za technicky velmi náročný.

V tiskové zprávě z minulého týdne Česká televize uvedla, že signál poputuje přes několik družic až do Nového Mexika, odkud ho na Kavčí hory pošle satelit Evropské vysílací unie. Rozhovor nebude vysílaný živě, ale ještě dnes bude možné jeho pasáž vidět na obrazovce veřejnoprávního média. V rámci Hyde Parku Civilizace se kompletně objeví v sobotu 14. dubna od 20.05. Podle Stacha není možné, aby byl rozhovor vysílán v reálném čase, a to i z toho důvodu, že není možné sladit vysílání pořadu s programem astronauta Andrewa Feustela.

„S Andrewem Feustelem jsme přenos z orbity Země řešili rok a půl. Hned od začátku byl pro a odpověděl, že by byl rád hostem Hyde Parku Civilizace z paluby Mezinárodní vesmírné stanice. A také nás podporoval při jednání s NASA,“ uvedla vedoucí dramaturgyně pořadu Hyde Park Civilizace Gabriela Cihlářová. „Hosty pořadu budou kromě Andrewa také jeho manželka Indira, jejíž maminka se narodila ve Znojmě, a synové Ari a Aden, kteří se k nám připojí z Kanady. Doufám, že se vše podaří, technicky bude vysílání hodně náročné,“ doplnila Cihlářová.

autor: lukpo
Spustit audio