Dánsko eviduje prudký nárůst poslechu digitálního rozhlasu

20. červenec 2017

Podle optimistických předpokladů už by mohlo dojít k dosažení magické hranice padesáti procent v poměru digitál analog již v průběhu příštího roku.

V Dánsku za poslední dva roky prudce vzrostl poslech digitálního rozhlasového vysílání. Informuje o tom web Radio.nl. V prvním čtvrtletí letošního roku byl jeho podíl 33 %, zatímco před dvěma lety to bylo 21 %. Dánsko se tak pomalu připravuje možnosti, že by začalo uvažovat nad vypnutím analogového vysílání VKV. Dánská vláda se zavázala k tomu, že až dosáhne podíl digitálního poslechu 50 %, do dvou let dojde k vypnutí pásma FM.

Podle optimistických předpokladů už by mohlo dojít k dosažení magické hranice padesáti procent v průběhu příštího roku. Digitální rozhlasové vysílání je v Dánsku na vzestupu. Veřejnoprávní rozhlas DR dostane přidělenou celoplošnou DAB+ síť, která bude rozdělená na tři vrstvy. To mu umožní vysílat odpovídající verzi své stanice P4 v každém regionu. Připravovaná digitální síť telekomunikační firmy Teracom má posloužit komerčním stanicím, zbývající kapacita bude k dispozici ostatním vysílatelům. Radio.nl připomíná, že nejdále je se zaváděním DAB+ rozhlasu Norsko, které již začalo s vypínáním analogových VKV.

autor: lukpo
Spustit audio