Deutschlandfunk ukončil vysílání na středních vlnách, vsadil na modernější šíření

24. únor 2016

Nejkvalitnější zvuk má z rodiny Deutschlanradio stanice Deutschlandradio Kultur – využívá datový rok 112 kbps v normě DAB+.

Se závěrem roku 2015 ukončila šíření na středních vlnách rozhlasová stanice Deutschlandfunk, jejíž signál bylo možné zachytit bez problémů i na území České republiky. Okruh vsadil na modernější způsoby distribuce – zejména technologii DAB, tedy pozemní digitální rozhlas fungující ve III. pásmu. Chyby ve zvuku – mono, bublání, úniky a podobně – které jsou známé ze středních vln, odpadly. Vypnutí signálu v tomto kmitočtovém rozsahu přinese roční úsporu okolo dvanácti milionů eur, tedy přibližně 324 milionů korun.

Provozovatel stanice uvedl, že okruh je sice dostupný i v pásmu VKV, nicméně zde nemá úplně ideální pokrytí, a proto doporučuje již výše zmiňovanou technologii DAB. Díky ní je možné získat i lepší zvukovou kvalitu. Na území České republiky je možné tuto stanici naladit díky přeshraničnímu zásahu německých vysílačů. Celozemský multiplex fungující na kanálu 5C obsahuje stanice Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur, Deutschlandradio Wissen a Deutschlandradio DokDeb. První zmiňovaná stále ještě používá normu DAB, zbytek pak modernější DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio