Digitální rozhlas DAB+ dostává v Durynsku další impuls

6. duben 2018

V německé spolkové zemi zatím fungují pouze dvě rozhlasové sítě. Na multiplex s tamními stanicemi zatím majitelé digitálních rádií stále čekají.

Durynský mediální regulátor TLM vyslal v této spolkové zemi další impuls k rozvoji digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+. Na jednom ze svých posledních zasedání oznámil veřejnou výzvu týkající se poptávky po volné kapacitě pro další hráče na trhu. V Durynsku v tuto chvíli fungují zatím pouze dvě rozhlasové sítě – celoplošná DR Deutschland a veřejnoprávní MDR Thueringen. Komerční stanice zde vlastní multiplex prozatím nemají.

Součástí výzvy má být podpoření diskuse týkající se distribuce soukromých durynských rádií, případně i dalších hráčů. Nemusí jít zdaleka pouze o stanice z této spolkové země, jak za poslední přibližně rok ukazují například aktivity programu Rock Antenne, tematické odnože Antenne Bayern. V případě úspěšné poptávky mezi privátními vysílateli je možné následně vyhradit kmitočtové příděly pro novou síť a zkoordinovat lokality, z nichž by byl signál šířen. Součástí rozšiřování DAB+ by byl také časový harmonogram jednotlivých operací.

autor: lukpo
Spustit audio