Digitální rozhlasová síť ve Slovinsku začne fungovat 19. září

5. září 2016

Za veřejnoprávního vysílatele jsou potvrzeny stanice 1. program Radia Slovenija, Val 202, 3. Program Radia Slovenija – program Ars a Radio Si.

Ostrý provoz digitálního rozhlasového vysílání DAB+ začne ve Slovinsku 19. září. Vyplývá to z informací, které má k dispozici web zurnal24.si. Zpravodajském webu to potvrdil přímo veřejnoprávní vysílatel RTV Slovenia, jenž se bude na spuštění technologie zejména podílet. První testy DAB rádia už ale proběhnou pochopitelně o několik dní dříve a podle odezvy z diskusních fór už byly dokonce první signály zachyceny. Kromě veřejnoprávního rozhlasu se mají na vysílání podílet i komerční rádia.

V první fázi má být spuštěno digitální rozhlasové vysílání ve III. pásmu ze sedmi lokalit. O které vysílače půjde? Budou to: Nanos, Krim, Krvavec, Plešivec, Pohorje, Tinjan a Trdinov vrh. Za veřejnoprávního vysílatele jsou potvrzeny stanice 1. program Radia Slovenija, Val 202, 3. Program Radia Slovenija – program Ars a Radio Si. Zbývající prostor může využít až deset privátních vysílatelů. Měsíční náklady na šíření stanice ve stereo signálu by měly začít v přepočtu na přibližně 27 tisíci korunách. Síť má pokrývat 73 % slovinských domácností a téměř 90 % dálnic a rychlostních komunikací.

autor: lukpo
Spustit audio