Digitální rozhlasový signál se dokáže sám „opravit“

20. srpen 2015

Digitální vysílání DAB, které 6. srpna experimentálně odstartovalo v Praze, obnáší řadu technických novinek, které budou mít vliv na kvalitu poslechu rozhlasového vysílání.

Kromě přenosu obrázků a textových sdělení je to i samotná kvalita signálu, která je v případě digitálního vysílání mnohem lepší, než u vysílání analogového. Jedním z rozdílů oproti analogovému signálu také je, že digitální vlny se vysílají v jiných kmitočtech.

„U systému DAB+ jsou poloviční vlnové délky, než v případě vysílání VKV/FM. Pohybujeme se tam nad 200 MHz,“ říká Pavel Straňák, technik specialista z oddělení Distribuce signálu Českého rozhlasu. Ve městech se toto může projevit jako výhoda, protože v kombinaci se schopností digitálních rádií využívat signály z několika vysílačů se přijímaný signál posiluje.

0:00
/
0:00

Spočívá to v tzv. OFDM modulaci, kdy každý vysílač vysílá stejnou část signálu v přesně stejný okamžik. „Četné odrazy v ulicích v kombinaci s modulací OFDM způsobí, že ten přijímaný signál se zesílí. Přijímač využije nejen přímý signál z vysílače, ale všech jeho odrazů,“ dodává Straňák.

Neviditelní opraváři

Naopak v otevřené krajině se kratší signál hůře šíří za překážky, jako jsou například terénní nerovnosti. Tento nedostatek ale vyrovná jak vybudovaná síť vysílačů, tak i další aspekt vysílání DAB, kterým jsou tzv. chybové kódy.

Ty jsou podle Straňáka užitečnou technickou pomůckou. „Je to kód, který se přidává k datovému toku za účelem opravy náhodných chyb, které se vyskytnou při přenosu. Obecně se dá říct, že se vysílá datový signál navíc, ten datový stream se nějakým způsobem rozšíří a to rozšíření slouží při příjmu částečně rušeného, nebo chybového signálu k jeho opravení do původní podoby.“

Pro posluchače je ale podstatné, že tyto chybové kódy zvyšují kvalitu signálu. Například při jízdě autem. „Při testech v jedoucím autě to vychází tak, že při silnějším zabezpečení se signál lépe drží, má méně výpadků, méně reaguje na stíny za kopci a budovami. Celkově je ten příjem stabilnější,“ dodává Straňák.

Chybové kódy mohou být ve vysílaném signálu zastoupeny v různém poměru, což má následně vliv na dosah vysílače a počet vysílaných stanic. Konečný podíl chybových kódu na vysílání je momentálně předmětem analýz. Oproti současnému analogovému signálu se však jedná o zásadní vylepšení, které pomůže zvýšit kvalitu signálu a tedy i kvalitu poslechu rádia.

autor: ono
Spustit audio