Digitální vysílání prostřednictvím Českých radiokomunikací

25. leden 2005

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. zahájily experimentální digitální televizní vysílání DVB-T 12. května 2000. Do vysílání byly zařazeny veřejnoprávní i komerční televizní programy (ČT 1, ČT 2, TV NOVA, PRIMA TV a Óčko), tři programy Českého rozhlasu (ČRo 1 - Radiožurnál; ČRo 2 - Praha a ČRo 3 - Vltava) a soukromé rádio Frekvence 1.

DIGITÁLNÍ TERESTRIÁLNÍ TELEVIZE DVB-T

Současný stav experimentu DVB-T
Jednofrekvenční síť SFN je tvořena digitálními vysílači Praha-město (ERP 5 kW) a Praha-Cukrák (ERP 2,5 kW) vysílajícími na 25. kanálu mezi silnými analogovými vysílači programů PRIMA TV (24. kanál) a ČT 1 (26. kanál).

Při experimentálním vysílání se ověřují dva standardní vysílací módy (8k, ochranný interval 1/8, kódový poměr 2/3), lišící se odolností. V módu 64-QAM je větší bitový tok 22 Mbit/s; bitový tok 14 Mbit/s v odolnějším módu 16-QAM k přenosu všech výše uvedených programů nestačí. Testuje se také statistický multiplex, umožňující přidělení bitového toku dílčím programům podle jejich okamžité potřeby a zajišťující optimální využití přenosového kanálu při zachování nejlepší kvality dílčích televizních programů.

Základní principy
Obrazový bitový tok se redukuje standardem MPEG 2 na 3 až 6 Mbit/s, zvukový tok na 96 až 384 kbit/s. Redukované digitální signály jsou zabezpečeny proti přenosovým chybám.

Modulační systém OFDM využívá v přenosovém kanálu 8 MHz 6817 digitálně modulovaných nosných (mód 8k). DVB-T umožňuje vysílání několika vysílačů na stejném kmitočtu v jednofrekvenční síti SFN.

Přenos internetu přes DVB-T
Na výstavě ComNet 2001 byl předveden přenos vybraných internetových stránek datovým tokem DVB-T. Stránky se při vysílání periodicky opakují a lze je vybírat a zobrazovat na televizním přijímači. Perspektivní je zpětné interaktivní spojení uživatele (např. prostřednictvím telefonní sítě) umožňující výběr stránek podle individuálních požadavků a pozdější využití i při jiných datových aplikacích.

Výhody DVB-T:
- jednoduchost (příjem bez satelitní paraboly a kabelové přípojky)
- vynikající kvalita obrazu a zvuku (zcela bez odrazů)
- možnost mobilního příjmu v dopravních prostředcích
- ekologické a ekonomické vysílání (čtyři až šest digitálních programů místo jediného analogového, podstatně nižší výkony)
- využití existující infrastruktury (vysílací věže, antény)
- příjem na přídavný set-top box ke stávajícímu televizoru a možnost interaktivity
- spolu s vysíláním TV a rozhlasových pořadů lze vysílat také datové služby

DIGITÁLNÍ TERESTRIÁLNÍ ROZHLAS T-DAB
ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. jako první společnost v České republice zahájily v březnu 1999 experimentální digitální rozhlasové vysílání T-DAB. Tento systém umožňuje vysílat kromě rozhlasových programů také data související s programem nebo nezávislá data (například zpravodajství, aktuální počasí, dopravní informace či jízdní řády). V květnu 2000 bylo ze dvou vysílačů zahájeno experimentální digitální televizní vysílání v systému DVB-T pro oblast Prahy, jehož součástí bylo i digitální rozhlasové vysílání T-DAB. Experimentální digitální rozhlasové vysílání T-DAB uskutečnily ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. z vysílačů Praha-město a Praha-Cukrák. V jednofrekvenční síti SFN v pásmu 1,5 GHz v bloku LC se vysílaly čtyři programy Českého rozhlasu. Od poloviny roku 2002 požívají ČRa pro vysílání digitálních programů tzv. statistický multiplex.

Další informace naleznete na www.cra.cz.

Spustit audio