Digitální vysílání prostřednictvím Czech Digital Group

29. listopad 2003

Czech Digital Group, a.s. provozuje zkušební vysílání DVB-T na základě licence Rady pro rozhlasové a televizní vysílání č Ru/19/00 od srpna roku 2000. Do vysílání byly zařazeny veřejnoprávní i komerční televizní a rozhlasové programy v souladu s podmínkami licence. Od počátku až do současnosti jsou ve vysílání 4 televizní programy (ČT1, ČT2, NOVA a Prima) a 3 rozhlasové programy (ČRo1, ČRo2 a Proglas).

1. digitální vysílání televize a rozhlasu z pozemních vysílačů

Hlavním záměrem a cílem zkušebního vysílání CDG je ověření technických možností tohoto způsobu šíření a plynulý přechod k pravidelnému vysílání v horizontu 1 až 2 let v podmínkách České republiky. Stav legislativy si vynutil prodloužit zkušební vysílání o další rok. Systém byl vyprojektován na základě teoretické studie Premiéry TV, a.s. na výběr vhodného kanálu a návrh jednofrekvenční sítě DVB-T pro pokrytí hlavního města Prahy a nejbližšího okolí, vypracované v říjnu 1998.

Udělení licence v druhé polovině roku 1999 odstartovalo sérii příprav na zahájení vysílání v roce 2000. Jedním z výchozích předpokladů projektu byla instalace systému mimo infrastrukturu stávající analogové sítě, čímž se měla prokázat možnost vstupu do podnikání v této telekomunikační oblasti i subjektům, které takovou infrastrukturu nevlastní.

Výsledkem těchto příprav byla úspěšná instalace vysílačů na zcela atypických místech na pronajatých budovách a telekomunikačních věžích. Byly instalovány 3 vysílače v Praze a to na stadiónu Evžena Rošického na Strahově (10kW ERP), na výškové budově SOU, Zelený Pruh (4kW ERP) a na telekomunikační věži v areálu vodáren v Ládví (5kW ERP). Projekt se vypořádal se všemi problémy stavebního řízení, včetně hygienických měření a to v době, kdy platily přísnější limity pro elektromagnetické záření.

Systém byl uváděn do provozu postupně od července 2000 po jednotlivých vysílačích a dne 31.8.2000 byly ve 24hodinovém provozu dva vysílače (Strahov a Zelený Pruh). Třetí vysílač (Ládví) byl připojen do jednofrekvenční sítě v říjnu roku 2000.

Počáteční období vysílání bylo ve znamení seznamování s funkčností a vlastnostmi vysílací sítě. Tato etapa byla poněkud poznamenaná nedostatkem přijímačů zvláště komerčních. Během této etapy byla prokázána plná funkčnost a provozuschopnost systému.

Nastavení a další podrobnosti jsou uvedeny na internetových stránkách CDG - www.digitv.cz. S postupným přibýváním komerčních přijímačů na trhu v Evropě a posléze i v Praze byla provedena řada srovnávacích měření vlastních nebo zapůjčených přijímačů. Většina výsledků je uveřejněna na firemních stránkách Internetu firmy CDG - www.digitv.cz.

Rovněž se ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi provedlo měření pokrytí v příjmové oblasti, kterou předpokládalo kmitočtové plánování výchozí studie. Naměřené hodnoty síly pole byly v naprosté většině měřicích míst shodné nebo lepší než hodnoty plánované. Další součástí zkušebního vysílání bylo i ověření využití místního vykrývače na frekvenci jednofrekvenční sítě v oblasti Malé strany.

Zkušební vysílání v Praze vyvolalo zájem prodejců komerční televizní přijímací techniky a na trhu se objevily první přijímače (Set Top Boxy) a zájem prvních uživatelů se objevil téměř okamžitě prostřednictvím dotazovacího okna na Internetových stránkách. V současnosti se odhaduje prodej více jak 1.200 DVB-T přijímačů. Jednou ze součástí projektu zkušebního vysílání CDG je i interaktivní televize v evropském systému MHP. CDG provedlo řadu testů interaktivních služeb jak off-line aplikací (iNews, TV počasí, hry, EPG a další), tak i on-line aplikací (TV-mail, turbointernet).

Vedle technologických testů a měření připravovala společnost podklady pro stanovení optimálního obchodního modelu v duchu Strategie stanovené vyvíjející se Koncepcí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

sné době CDG podala žádost o prodloužení licence k experimentálnímu zemskému vysílání, která končí 31.12. 2003. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání správní řízení přerušila s cílem získat stanovisko Českého telekomunikačního k využívání přiděleného technického prostředku (k. 46).

2. digitální vysílání prostřednictvím satelitu

ílání lze nalézt na internetových stránkách společnosti Czech Link www.czechlink.cz.

Zkušenosti s dnes již více jak 7letým provozem digitální technologie vedly CDG v roce 1997 - 1999 k rozsáhlým iniciativám vedoucím až k dnešnímu experimentálnímu zemskému digitálnímu vysílání.

3. Czech Digital Group

Firma Czech Digital Group, a.s. významnou měrou přispěla k zavedení digitálních technologií v České republice. Její další plány souvisí především s dalším rozvojem digitálního televizního vysílání a to jak zemského tak satelitního. Dynamicky rozvíjející se oblastí v tomto oboru je interaktivní televize a další služby, které systém digitálního vysílání umožňuje.

Více jak tříleté období zkušebního vysílání bylo nejenom hledáním optimální koncepce, sběrem dat pro výstavbu sítě vysílací infrastruktury a nasazování set top boxů, popularizace výsledků nejenom mezi potenciálními zákazníky z řad broadcasterů a jiných poskytovatelů obsahu a odbornou veřejností, ale zároveň využitím zkušeností z experimentálního projektu při přípravě právní úpravy oblasti zemského digitálního vysílání.

Jiří Rajdus
projektový manažer DVB-T
jrajdus@digitv.cz


Leoš Pohl
předseda představenstva
Czech Digital Group, a.s.
pohl@digitv.cz

autoři: Jiří Rajdus , Leoš Pohl
Spustit audio