Digitální vysílání si může od února naladit třetina obyvatel ČR

6. únor 2006

Pátek co pátek odkládají poslanci projednávání a schválení "digitální" novely vysílacího zákona, rozšíření pokrytí multiplexu A tím ale nezastaví. Od 9. února se dočkají řádného digitálního vysílání po divácích v Praze a středních Čechách také lidé na Brněnsku a Ostravsku. Každý třetí obyvatel České republiky bude moci přijímat pět televizních programů a osm rozhlasových stanic šířených v síti Radiokomunikací. Ale jen pokud si koupí převodník signálu pro klasickou televizi (set-top-box) nebo přímo digitální televizor.

Multiplex A, tedy první z balíků programů šířených společně na jednom kanále, pokrývá ze všech tří přechodných sítí území ČR nejvíce. Společnost Radiokomunikace, která multiplex provozuje, ho v řádném provozu nabízí pražským a středočeským divákům od loňského 21. října na 25. kanálu. Využívá přitom žižkovské televizní věže a vysílače Cukrák, k nim by měl v únoru přibýt také vysílač na Strahově. Digitální signál na území hlavního města a v jeho okolí ale není novinkou minulého roku, testovací provoz s obdobným pokrytím tady probíhal už od roku 2000.

Diváci z Brna a přilehlých oblastí si mohli signál zemské digitální televize naladit poprvé jako předčasný dárek vloni na Vánoce. Radiokomunikace spustily v moravské metropoli zkušební vysílání 22. prosince na kanálu 40 z vysílače Hády. O den později musely ale jeho signál zeslabit, protože se majitelům některých antén polské výroby zhoršil analogový příjem televize Prima. Od ledna letošního roku je ale brněnské vysílání opět v plné síle a 9. února ho umocní vysílač v Barvičově ulici na stejném kanále. Ve stejný den přejde DVB-T do řádného provozu i Brně a rozšíří se také na Ostravsko. Diváci na území Slezska (a nedalekého Polska) naladí digitální vysílání multiplexu A na kanálu 39.

Programová nabídka a výběr set-top-boxu

Skladba programů v síti Radiokomunikací nabízí zatím čtyři programy televize a šest rádií. K veřejnoprávní trojici České televize, ČT 1, ČT 2, ČT 24, a komerčnímu souputníkovi TV Nova přibude 10. února nový sportovní kanál ČT 4 Sport. Multiplex A zatím obsahuje pět programů Českého rozhlasu (ČRo 2 - Vltava, ČRo 3 - Praha, D-dur, Leonardo, Rádio Česko) a Frekvenci 1. Devátý únorový den k nim přibude také Český rozhlas 1 - Radiožurnál a nedávno spuštěný program pro mladé ČRo 4 - Rádio Wave. Přírůstky zvýší seznam položek multiplexu A na osm rozhlasových stanic a pět programů televize.

Ptáte se, jak svoji televizi na digitální vysílání připravit? Nebojte se žádný velkých nároků na techniku ani finančních investic. Budete potřebovat zařízení, které vašemu televizoru přeloží novodobou řeč digitálního vysílání. Set-top-box, jak se tlumočník jmenuje, se prodává v řadě variant a cenových relací, ale na základní a kvalitní příjem vám postačí i ten nejobyčejnější model za dva tisíce korun. Náročnější diváci si mohou připlatit za pevný disk, které umožňují pořady v digitální kvalitě také nahrávat. Majitelé televizorů staršího data výroby si budou asi muset připlatit zhruba 600 korun k základním dvěma tisícům, aby získaly set-top-box s tzv. modulátorem. Většina laciných digitálních přijímačů totiž komunikuje pouze přes konektor SCART, který dříve vyrobené televize ještě neměly. Největší nabídka set-top-boxů vás čeká na internetu, možná ale budete mít štěstí i v některém hypermarketu nebo větší elektroprodejně - tady jsou digitální přijímače zatím jen okrajovým sortimentem. Blížící se zimní olympiáda a start programu ČT 4 Sport vyprazdňují prodejcům sklady a dodavatelé je nestíhají zásobovat, čerství zájemci o digitální vysílání si na set-top-box možná budou muset počkat. Momentálně se jedná o nedostatkové zboží.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio