Dokument EBU: Česká republika doplácí na rozdílné postoje k DAB rádiu

13. únor 2017

Report přiznává, že česká vláda se rozhodla posunout národní digitální rozhlasovou strategii až do roku 2021 a i veřejnoprávní rozhlas bude moci v rámci DAB+ šířit své stanice pouze v omezené míře.

Úspěchu digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+ v České republice brání rozdílné postoje na technologii mezi subjekty, které by se měly celého procesu zúčastnit. Naše země se tak například v tomto směru staví po bok Polska. Uvádí to aktuální report Market Insights: Digital Radio 2017, který publikovala Evropská vysílací unie (EBU). Dokument uvádí, že bez kompromisu není možný úspěch digitálního rádia na žádném trhu.

Report přiznává, že česká vláda se rozhodla posunout národní digitální rozhlasovou strategii až do roku 2021 a i veřejnoprávní rozhlas bude moci v rámci DAB+ šířit své stanice pouze v omezené míře, konkrétně tedy stávající celoplošné analogové okruhy. Stávající situace nahrává komerčním hráčům, kteří pochopitelně ve chvíli, kdy ovládají téměř 80 % trhu, nechtějí digitalizaci rozhlasu podporovat. Český rozhlas v rámci možností nicméně dělá pro podrou tohoto vysílání maximum, na což i ukazuje provozování exkluzivních stanic jako Radio Wave, Rádio Junior nebo ČRo Jazz.

Studie EBU se zmiňuje také o Slovensku. V něm je v současné době situace taková, že telekomunikační společnost Towercom, tamní obdoba Českých Radiokomunikací, provozuje tři a konkurenční AVIS jeden jediný DAB vysílač. Dokument popisuje stručně, jaké stanice mohou ve kterých multiplexech majitelé digitálních přijímačů naladit. Nezmiňuje se přitom o důležité skutečnosti, že na Slovensku byla nedávno schválena strategie přechodu na digitální rozhlas. Web Digitální rádio o ní informoval v následujícím textu. Materiály EBU vychází z dostupných informací od operátora Towercom a RTVS.

autor: lukpo
Spustit audio