Druhé největší irské město se dočká vlastního rozhlasového multiplexu

1. červen 2018

Cílem telekomunikačního operátora éirdab je nabídnout přibližně 250 tisícům posluchačů přístup k rozhlasovým stanicím, které by se za běžných podmínek do analogového éteru nedostaly.

Ještě v letošním roce by mělo v Corku, druhém největším irském městě, začít vysílání vlastního rozhlasového multiplexu. Aktuálně fungují v Irsku dvě celoplošné a dvě regionální sítě. U druhé kategorie jde pouze o město Donnybrook, ostatní lokality signálem pokryty nejsou. Nový irský DAB+ multiplex má být vyhrazený až pro dvacet stanic a jeho provoz by měl být zahájen v srpnu, informuje portál RadioToday.ie.

Cílem telekomunikačního operátora éirdab je nabídnout přibližně 250 tisícům posluchačů přístup k rozhlasovým stanicím, které by se za běžných podmínek do analogového éteru nedostaly. „Cílem éirdab je představit digitální platformu, která uvítá nové, zajímavé a inovativní stanice se zaměřením na různá etnika, životní styl nebo specializované hudební formáty,“ konstatoval John Evington, který za projektem chystaného rozhlasového multiplexu stojí. Dodavatelem technologie bude společnost Viamux, která spolupracovala i s národním vysílatelem RTÉ.

autor: lukpo
Spustit audio