DVB-T2 multiplex České televize odstartuje pravděpodobně na podzim

25. květen 2017

Po Českých Radiokomunikacích tak další DVB-T2 multiplex spustí společnost Digital Broadcasting, za níž stojí ostravský podnikatel a hudebník Radim Pařízek.

Přechodový DVB-T2 multiplex České televize, který nabídne divákům všechny programy veřejnoprávního média ve vysokém rozlišení, odstartuje pravděpodobně letos na podzim. Webu Digitální rádio Českého rozhlasu to na dnešní konferenci Digimedia 2017 řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Zatím nejsme v situaci, kdy bychom měli vyjednané podmínky. Dříve než podzim to pravděpodobně nebude,“ konstatoval Dvořák.

Po Českých Radiokomunikacích tak další DVB-T2 multiplex spustí společnost Digital Broadcasting, za níž stojí ostravský podnikatel a hudebník Radim Pařízek. Ten uvedl, že by se tak mělo stát do začátku letních prázdnin. „Máme připravenou technologii pro Prahu a Ostravu. Jsme schopni reagovat velice operativně, což už jsme prokázali pří výstavbě multiplexu 4. Předpokládáme, že celou naší přechodovou DVB-T2 síť jsme schopni postavit do konce prvního, případně druhého kvartálu příštího roku,“ řekl Digitálnímu rádiu Pařízek.

Podle majitele společnosti Digital Broacasting přechod na DVB-T2 v roce 2020, respektive do roku 2021, významně ovlivní podnikání této firmy. „DVB-T2 je pro nás zatím stále neznámou. Nevíme, kolik budeme mít klientů. Jdeme do jakési nejistoty. Věříme ale, že vše dobře dopadne. Schválením novely Zákona o elektronických komunikacích nemáme vyhráno, ale věříme, že dojdeme úspěšně do cíle a diváci budou mít na co koukat,“ uvedl na konferenci Digimedia 2017 Radim Pařízek.

Jan Vlček, jednatel TV Nova, konstatoval, že terestrické vysílání je pro nejsledovanější komerční televizi příliš drahé ve srovnání s jinými platformami. Vysílání ve vysokém rozlišení zároveň svázal přechod na DVB-T2 s HD vysíláním. „Toto vysílání musí být kódované, abychom se bránili nelegálnímu šíření našeho obsahu,“ konstatoval Vlček a doplnil: „V DVB-T2 budeme, až nazraje čas. Tuto věc prozatím stále posuzujeme. Byl bych optimista a myslím si, že čas nazraje.“

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer uvedl, že operátor nechce být poškozen odebráním kmitočtového spektra v oblasti tržního prostředí. „Celou síť plánujeme dokončit do konce druhého kvartálu 2018,“ potvrdil Gebauer. Šéf Óčka Štěpán Wolde v souvislosti s přechodem na DVB-T2 zmínil, že i pro malé hráče je přechod na tuto technologii klíčový, ale obává se, aby v tomto procesu nebyli oslabeni, případně úplně zlikvidování malí hráči.

autor: lukpo
Spustit audio