DVB-T2 ověřeno: České Radiokomunikace představily certifikaci pro boxy a televizory

29. srpen 2016

Za účelem bezproblémového přechodu obyvatel na standard DVB-T2 byla spuštěna i webová stránka www.dvbt2overeno.cz.

Lidé, kteří se budou zajímat o přechod na standard DVB-T2 a pořizovat nový televizor, případně alespoň set-top-box, už se nebudou muset bát, že koupí pomyslného zajíce v pytli a zařízení jim následně nebude korektně fungovat. České Radiokomunikace zveřejnily podobu známky, kterou budou obsahovat produkty, které úspěšně prošly procesem certifikace na bezproblémovou funkčnost v prostředí tuzemského DVB-T2. Zlatá známka má kruhovou podobu a obsahuje logo technologie a nápis OVĚŘENO.

Za účelem bezproblémového přechodu obyvatel na standard DVB-T2 byla spuštěna i webová stránka http://www.dvbt2overeno.cz/, kde bude přehled kompatibilních produktů zveřejňován. Jejich první várka by se zde měla objevit v průběhu září. Proces certifikace už ale běží od tohoto měsíce, tedy od srpna. Kromě informací o samotném procesu schvalování produktů najdou zájemci na webových stránkách také informace o termínech, kdy se bude DVB-T2 v jednotlivých oblastech zapínat a DVB-T naopak vypínat. Česká republika by měla na pozemní televizi druhé generace přejít nejpozději 1. února 2021.

„Zavádění nové generace zemského digitálního televizního vysílání se bude řídit časovým harmonogramem, který připraví expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu a schválí ho vláda. Tento dokument s názvem Technický plán přechodu ze zemského digitálního vysílání ve standardu DVB-T na zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 zajistí hladký přechod na nový typ vysílání a bude závazný pro všechny zúčastněné,“ informují České Radiokomunikace. Proces přípravy dokumentu a schvalování vládou už máme v tuto chvíli úspěšně za sebou. Čeká se na kmitočtové příděly od ČTÚ.

autor: lukpo
Spustit audio